O parasuta costa intre 1.000 si 5.000 de euro.
Avem un medaliat european in 2007.
Doritorii trebuie sa aiba cel putin 16 ani.

Parasutismul este vazut, din afara, ca un sport extrem si greu de practicat. Putini stiu insa ca orice
O parasuta costa intre 1.000 si 5.000 de euro.
Avem un medaliat european in 2007.
Doritorii trebuie sa aiba cel putin 16 ani.

Parasutismul este vazut, din afara, ca un sport extrem si greu de practicat. Putini stiu insa ca orice tanar cu varsta cuprinsa intre 16 si 23 de ani poate face salturi gratuit, bineinteles dupa ce trece un examen teoretic.
Clubul Aeronautic Roman organizeaza cursuri pentru doritorii de parasutism. Pentru a putea incepe pregatirile, un sportiv trebuie sa fie in varsta de cel putin 16 ani, iar in cazul minorilor sa prezinte si o procura notariala prin care parintii isi dau acordul scris, plus o viza medicala pe baza careia Centrul Medical al Aeronauticii il considera pe viitorul sportiv apt pentru parasutism si sa treaca un test teoretic. Pentru a obtine brevetul de parasutist este nevoie de cel putin 25 de salturi, toate fiind gratuite. Pentru cei care depasesc varsta de 23 de ani, fiecare salt costa pana la 25 de euro. Pe langa cel din Bucuresti, in tara mai exista 15 aerocluburi teritoriale (Baia Mare, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Pitesti, Satu-Mare, Cluj etc.), unde doritorii pot sa practice acest sport. In general, echipamentul este asigurat de catre aerocluburi. Acesta poate fi si achizitionat, insa preturile sunt destul de mari. O parasuta costa cam 1.000 de euro, pretul putand urca pana la 5.000 de euro. Pentru cei care depasesc varsta de 23 de ani si vor sa faca performanta e nevoie de un mare sprijin financiar. O pregatire cat mai buna pentru o competitie internationala are nevoie de cel putin 300 de salturi, astfel ca suma care ar trebui cheltuita se ridica la aproximativ 7.500 de euro.
La sfarsitul lunii noiembrie a avut loc, la Brasov, Campionatul National de parasutism, unde au participat 45 de sportivi. Invingatori au devenit Bogdan Olteanu (Brasov) - la masculin si Simona Stan (Baia Mare) - la feminin.
In ceea ce priveste performantele internationale, Romania nu se poate lauda foarte mult. Sperante sunt, tinand cont ca la Campionatul European din acest an din Croatia, Ramiro Alexandru (17 ani) a reusit sa obtina locul 3 la juniori, aducand prima medalie internationala pentru tara noastra dupa o pauza de 13 ani. In 1994, tot la Campionatul European, desfasurat la Timisoara, sportivii nostri au obtinut trei medalii de argint. In momentul de fata, Romania se plaseaza la jumatatea clasamentului mondial, pozitie considerata normala tinand cont de numarul mic de sportivi.
La jumatatea lunii august, zece parasutisti au stabilit un nou record national la saltul in grup, ultima performanta fiind realizata de numai noua sportivi. Cei care au reusit sunt Tiberiu Fratica, Florin Popescu, Sorin Enghel, Valerica Popescu, Radu Panteam, Catalin Balascau, Ioan Munteanu, Cristinel Popescu, Gabriel Andrei si Cristian Smarandache.

MEDALIAT EUROPEAN
Alexandru Ramiro a facut primul salt cu parasuta insotit de tatal sau, Nicolau, la varsta de 10 ani. Chiar daca s-a pregatit doar un an, de la 16 ani, cand a implinit varsta legala pentru a practica parasutism, pana la 17 ani, cand a avut loc CE, Alexandru a reusit sa castige prima medalie la primul concurs la care a participat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.