Patronul de la Interagro a pus mana pe toate cele cinci societati apartinand SC NITRAMONIA Fagaras, dupa o licitatie trucata si ilegala. Magnatul a fost ajutat de prietenii ciprioti, pe care i-a adus in 2005 sa cumpere SC AZOCHIM Savinesti, combinat
Patronul de la Interagro a pus mana pe toate cele cinci societati apartinand SC NITRAMONIA Fagaras, dupa o licitatie trucata si ilegala. Magnatul a fost ajutat de prietenii ciprioti, pe care i-a adus in 2005 sa cumpere SC AZOCHIM Savinesti, combinat de ingrasaminte chimice pe care tot el l-a falimentat.
La licitatia din 5 decembrie anul curent s-au prezentat doar doua ofertante: SC VIROMET SA Fagaras, controlata in proportie de 83,78% de SC INTERAGRO SA, apartinand magnatului Niculae, si SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, controlata in proportie de 100% de RAFINACHEM Ltd., un off-shore inregistrat la Nicosia, in Cipru. La intelegere cu cipriotii, care n-au ofertat mai mult decat VIROMET, cele cinci societati scoase la vanzare la pachet au fost instrainate cu 20% sub pretul de strigare. Astfel, Ioan Niculae a reusit sa acapareze intreaga platforma fagaraseana, la un pret de 33,09 milioane de lei (aproximativ 9,5 milioane de euro), inclusiv TVA. In dispretul OUG nr. 51/1998, republicata, modificata si completata prin OUG nr. 23/2004, cele doua ofertante au fost admise la licitatie cu toate ca inregistrau datorii de milioane de euro. In mod normal, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) n-ar fi trebuit sa admita la licitatie si, cu atat mai mult, sa incheie vreun contract cu firma lui Niculae, cata vreme aceasta inregistra o sumedenie de datorii, inclusiv la stat, potrivit art. 35 din ordonanta mentionata. Si totusi a facut-o. Ba mai mult, Ioan Isai, reprezentantul firmei Euroconsult Arad, lichidatorul Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans care s-a ocupat de licitatia aranjata, a considerat ca aceasta afacere constituie "in sine un succes". El a uitat, insa, sa specifice si pentru cine. In cele ce urmeaza ne vom referi pe larg la dedesubturile acestei afaceri murdare.
Combinatul fagarasean vandut la oferta
La data de 30 noiembrie 2006 - datorita faptului ca cele cinci societati de pe platforma NITRAMONIA aveau situatii economico-financiare diferite -, AVAS a stabilit ca "strategia de privatizare va fi adaptata in context. Respectiv, Nitroexplosives, una dintre cele mai importante societati de pe platforma, ce are ca obiect de activitate fabricarea explozivilor, va fi privatizata prin vanzare de actiuni. Celelalte patru societati: Nitrofertilizer - fabrica de ingrasaminte si produse azotoase, Nitrocontrol - fabrica ce se ocupa cu epurarea apelor reziduale de la Nitrofertilizer si Nitroexplosives, Nitroservice - furnizor de gaz metan si electricitate al intregii platforme si Nitrotrans - societate ce asigura transportul rutier si pe calea ferata uzinala, vor fi vandute ca active". Dupa cum se poate constata, afirmatiile reprezentantilor AVAS au fost doar vorbe spuse-n vant. Aici este de mentionat ca, anterior, au existat cinci tentative de privatizare a NITRAMONIEI, soldate cu tot atatea esecuri.
La data de 2 martie 2007, in urma unei licitatii ciudate cu un singur ofertant, activul principal al Nitrofertilizer a fost atribuit SC Donau Chem SRL, pentru suma de aproximativ zece milioane de euro. Care Donau Chem apartine SC Viromet SA in proportie de 100%. Care Viromet apartine SC Interagro SA in proportie de 83, 78%. Care Interagro apartine magnatului fost securist, Ioan Niculae, in proportie de 75,69%. Desi activul achizitionat cuprindea o cladire impozanta, numeroase utilaje si o suprafata de peste 445.000 de metri patrati, tranzactia nu s-a finalizat, deoarece adjudecatarul n-a platit pentru ce-a cumparat. Doar magnatul nu era prost sa dea zece milioane de euro pentru o singura societate, cand le putea cumpara pe toate cele cinci de pe platforma cu mai putin, respectiv 9,5 milioane de euro. Si, la acea vreme, nici n-avea de unde sa plateasca cele zece milioane, toate societatile sale fiind inglodate in datorii.
Implicat pana-n gat
Combinatul AZOCHIM Savinesti, patronat multa vreme de fostul ofiter de Securitate, figureaza pe listele AVAS ca al treilea mare debitor la defuncta BANCOREX, cu suma de 31.693.473 USD. Dupa ce l-a capusat ani de zile, Ioan Niculae a renuntat la el, aducandu-i pe cipriotii de la RAFINACHEM Ltd. ca sa-l cumpere. Acestia au infiintat peste noapte SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, neavand nici in clin nici in maneca cu productia de ingrasaminte chimice. Dupa toate aparentele, si magnatul detine o importanta participatie in firma cipriota, daca nu e chiar majoritar. Sustinem asta deoarece, in 2005, Interagro SA a garantat doua credite la Piraeus Bank angajate de ciprioti, in suma de 5,4 milioane de euro. Ba mai mult, SC GA-PRO-CO este administrata de Emil Dan Anghel, acesta avand "puteri depline si nelimitate", dupa cum este specificat si in fisa de inmatriculare a societatii la Oficiul National al Registrului Comertului. Nimeni altul decat unul dintre actionarii SC SIERRA QUADRANT SRL, lichidator judiciar care l-a ajutat pe Niculae sa puna mana pe combinatul de ingrasaminte chimice SC TURNU SA Turnu Magurele, masluind inclusiv licitatia pentru combinatul SOFERT Bacau, care s-a lasat cu arestari in urma unui flagrant de luare de mita.
Asocieri dubioase
Ioan Niculae a promis ca va investi la Fagaras 25-35 de milioane de euro. Ca doar nu-l doare gura. A mai facut-o in repetate randuri, dar niciodata nu s-a tinut de cuvant.
Combinatul de la Turnu Magurele a reusit sa-l cumpere, cu mult sub pretul de strigare, tot prin intermediul SC VIROMET SA. Desi aceasta societate inregistra datorii colosale, inclusiv la stat. Lichidator judiciar a fost SIERRA QUADRANT a lui Emil Dan Anghel. La licitatia cu dedicatie a mai participat si SC H&H Company SRL, o obscura societate din judetul Constanta, specializata in vanzarea fierului vechi. Ulterior, cu ocazia licitatiei pentru cumpararea activului principal al combinatului bacauan SOFERT (pe care tot Niculae l-a adus pe butuci) s-au inscris VIROMET-ul lui Niculae si aceeasi H&H Company. Din sursele noastre, era randul celor doua patroane de la H&H sa castige licitatia. Acest SRL se alegea cu fierul vechi, dupa care urma sa-i vanda pe nimic terenul, liber de sarcini, lui Niculae. Numai ca SC ELDO Import Export SRL le-a incurcat celor doua firme complice socotelile, inscriindu-se si ea la licitatie. Ca sa nu fie probleme, ELDO a fost eliminata din start de lichidatorul SIERRA QUADRANT. In aceasta situatie, reprezentanta eliminatei a comis un autodenunt, iar DNA a organizat un flagrant de luare de mita. Printre cei trei care au fost "manjiti" cu 75.000 de euro s-a aflat si un reprezentant al organizatorului licitatiei. Precizam din nou, Emil Dan Anghel a devenit intre timp administratorul cu puteri "depline si nelimitate" al firmei cipriote GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, care activeaza la Savinesti.
Datorii peste datorii
SC VIROMET SA n-ar fi putut participa in mod legal la licitatia pentru adjudecarea NITRAMONIEI Fagaras, din cauza datoriilor pe care le inregistreaza.
Din ultimul exercitiu financiar rezulta cu claritate ca are debite neachitate de peste 45 de milioane de euro, in vreme ce profitul pe ultimul an se situeaza cu putin peste o jumatate de milion. In ceea ce priveste SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL, situatia este asemanatoare. Aceasta inregistreaza datorii de peste 15 milioane de euro, iar ultimul exercitiu financiar a fost incheiat cu o pierdere de aproape 200.000 de euro. Daca ne referim la grupul Interagro SA, mandria fostului ofiter de Securitate, lucrurile se complica si mai mult. Datoriile acestei societati se ridica la peste 213 milioane de euro, fara mari sanse de redresare in urmatorii douazeci de ani. Observand ultimul exercitiu financiar, pe 2006, care s-a incheiat cu o pierdere de aproape 14 milioane de euro, suspiciunile privind bonitatea Interagro si ai altor pui ce fac parte din conglomerat devin o realitate incontestabila.
Inca un tun
Asadar, AVAS i-a facut cadou lui Ioan Niculae toate cele cinci societati de pe platforma Nitramonia, sub pretul uneia singure. Magnatul are acum de unde sa plateasca cele 9,5 milioane de euro, deoarece si-a vandut intreaga participatie majoritara la SC Asigurarea Romaneasca ASIROM SA. Prin declaratii de data recenta, Niculae a precizat ca are de gand sa renunte la afaceri in agricultura, asigurari si ingrasaminte chimice, orientandu-se spre sectorul imobiliar, care este mult mai benefic. Ce se poate intelege de aici este ca NITRAMONIA a fost cumparata spre a fi pusa la pamant. Dupa vanzarea fierului vechi, platforma se poate transforma intr-o zona turistica, prin atragerea de investitori straini. Numai ca nu statul va beneficia de fructul afacerii, ci Ioan Niculae, in proprietatea caruia au intrat sute de mii de metri patrati, la munte, pentru suma derizorie de doar 33,09 milioane de lei.
Cadou la munte
AVAS a preluat NITRAMONIA Fagaras de la actionarul majoritar american Fletcher Group, deoarece nu au fost respectate obligatiile contractuale privind aportul de capital si investitiile in protectia mediului. Se intampla la inceputul anului 2005 cand, putem spune, se trageau sforile ca alta firma sa inghita platforma. In mod cu totul paradoxal, nici Ioan Niculae n-a respectat contractele de privatizare incheiate cu AVAS, cu privire la investitii. In ciuda acestui fapt, a fost lasat sa falimenteze linistit SC Turnu SA Turnu Magurele, SC Viromet SA Victoria, SC Sofert SA Bacau, SC Azochim SA Savinesti, iar acum i s-a facut cadou si NITRAMONIA Fagaras.
La doua capete
Interesant este faptul ca, la licitatia pentru desemnarea lichidatorului judiciar al NITRAMONIEI, s-a prezentat si SC SIERRA QUADRANT SPRL Bacau. Cum spuneam, unul dintre actionarii semnificativi ai acestei societati este Emil Dan Anghel. Nimeni altul decat cel ce conduce, cu puteri nelimitate, firma cipriota GA-PRO-CO CHEMILCALS SRL. Daca SIERRA QUADRANT ar fi castigat licitatia, e de la sine inteles ca Ioan Niculae ar fi fost favorizat ca sa acapareze platforma fagaraseana, cum s-a mai intamplat, la un pret cat mai mic. In momentul in care pasienta n-a iesit, Anghel a jucat la doua capete, inscriindu-se cu firma cipriota la licitatie, pentru a tine isonul SC VIROMET SA, controlata de fostul ofiter de securitate. Si l-a tinut atat de bine, incat Niculae a cumparat intreaga NITRAMONIE la un pret inferior celui stabilit pentru o singura societate (Nitrofertilizer) din cele cinci aflate pe platforma fagaraseana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.