Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat sambata, la revenirea de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, ca raportul pe care troica de mediatori in problema Kosovo l-a remis vineri Consiliului de Securitate al O
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat sambata, la revenirea de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, ca raportul pe care troica de mediatori in problema Kosovo l-a remis vineri Consiliului de Securitate al ONU este 'obiectiv' si nu impune recomandari, dar, in acelasi timp, a criticat sprijinul pe care SUA l-au acordat independentei provinciei din sudul Serbiei, populata in principal de etnici albanezi, transmite Rompres.

"Cred ca raportul expune un cadru de baza obiectiv si sper ca in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite sa se ajunga la unele concluzii pertinente", a declarat presei Lavrov, citat de EFE.

Pe de alta parte, seful diplomatiei ruse a tinut sa precizeze ca raportul troicai SUA-Rusia-Uniunea Europeana "nu determina nimic dinainte si contine doar o atenta descriere" a negocierilor cu privire la viitorul statut al Kosovo, pe care delegatiile sarbilor si etnicilor albanezi din provincie le-au avut pe parcursul a 120 de zile.

Potrivit lui Serghei Lavrov, a carui tara apara pozitia Belgradului, care se opune independentei Kosovo si se pronunta pentru continuarea negocierilor, raportul mentionat indica faptul ca "partea albaneza mizeaza in mod rigid in ceea ce priveste negocierile doar pe parametrii si termenii independentei".

"In mod lamentabil, sprijinul pe care unele capitale occidentale, inainte de toate Washigntonul, il acorda independentei Kosovo, si absenta altor alternative reprezinta pana acum principalul obstacol in cautarea unei solutii negociate", a continuat ministrul de externe rus.

In acelasi context, EFE reaminteste ca Serghei Lavrov a avut la Bruxelles, cu ocazia participarii sale la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, convorbiri cu secretarul de stata al SUA, Condoleezza Rice, in mod special pe problema Kosovo.

Rice a afirmat vineri ca medierea troicai in problema ajungerii la un acord privind viitorul Kosovo a ajuns la capat si ca este momentul "intreprinderii unui nou pas" - o aluzie clara la acordarea unei independente sub tutela internationala provinciei, potrivit agentiei de presa spaniole, formula careia Serbia si aliatul sau Rusia se opun.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.