Fostul sef al statului, Ion Iliescu, poate rasufla, cel putin o buna bucata de vreme, usurat: de ieri nu mai este urmarit penal. Procurorul general al Romåniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, ieri, ca a infirmat solutia de punere sub urmarir
Fostul sef al statului, Ion Iliescu, poate rasufla, cel putin o buna bucata de vreme, usurat: de ieri nu mai este urmarit penal. Procurorul general al Romåniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, ieri, ca a infirmat solutia de punere sub urmarire penala a fostului sef al statului, avertizånd ca este vorba doar de dosarul ce priveste evenimentele din 13 iunie 1990, fara a fi vorba si de infractiuni savårsite de mineri, care fac obiectul unui alt dosar aflat inca in lucru la Sectia Parchetelor Militare. Ieri, motivatia acestei infirmari s-a constituit intr-un veritabil rechizitoriu pe numele generalului Dan Voinea.

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, ieri, dupa ce a anuntat infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu, ca a constatat mai multe incalcari ale legii in instrumentarea cauzei.„In primul rand, procesul verbal de incepere a urmaririi penale trebuie sa intruneasca cateva conditii de forma prevazute in mod expres in Codul de procedura penala. Sunt mai multe incalcari ale legii, in primul rand persoana care a & icirc;nceput urmarirea penala si in al doilea rand nu au fost respectate conditiile de fond si de forma ale actului procedural. In ceea ce priveste calitatea celui care a intocmit urmarirea penala, pot sa va spun ca urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, desi acesta nu era legal investit sa faca urmarire penala in cauza. In momentul in care solutia in acest dosar a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea“, a declarat Kovesi.Nefiind investit sa efectueze acte de urmarire penala in dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuala sa emita un proces verbal, a mai spus Kovesi. „Procurorul Dan Voinea era incompatibil sa efectueze acte de urmarire penala in acest dosar intrucat initial dumnealui a fost cel care a sesizat instanta de judecata si a facut cercetarile initiale in acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil sa mai faca acte de urmarire penala“, a mai spus procurorul general.

Ancheta fata de fostul presedinte continua
Kovesi a explicat ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. „Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor“, a declarat Kovesi.Kovesi a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue.

Procurorul general a mai precizat ca nu vrea ca nimeni din acest dosar sa scape din cauza unor vicii de procedura si a subliniat ca urmarirea penala a unui invinuit nu inseamna neaparat ca acesta este si vinovat.Ion Iliescu este in continuare anchetat in dosarul mineriadei '90, aflat in lucru la Sectia l de Urmarire Penala si Criminalistica, unde a fost transferat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot acheta civili.

Iliescu va fi audiat saptamana viitoare
Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane. Fostul presedinte este cercetat in partea disjunsa din dosarul in care generalul (r) Mihai Chitac a fost deja trimis in judecata pentru moartea a patru persoane, in fata Ministerului de Interne, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a spus ca fostul presedinte Ion Iliescu va fi audiat saptamana viitoare de catre procurorii Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

'Aveam competenta sa lucrez in dosarul 74, pentru ca mi-a fost repartizat!>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.