FRF a solicitat anul acesta ANAD numai 13 controale antidoping, in timp ce LPF nu a comandat nici unul, invocind lipsa de fonduri.Neaga a evitat suspendarea Fotbalul romanesc evita controalele antidoping. Desi in ultimii ani suspiciunile au planat asupra fotbalistilor din Liga 1 - sezonul trecut, conducatorii echipelor FC National si Poli Timisoara au solicitat verificarea fotbalistilor de la CFR Cluj, in timp ce Rapidul a comandat controale antidoping pentru jucatorii de la FC National inaintea partidei din Cupa Romaniei etc. -, FRF si LPF nu se inghesuie sa-i trimita pe jucatori la laboratorul doping. Daca in 2006 Liga lui Dragomir a solicitat Agentiei Nationale Antidoping efectuarea a 48 de teste, anul acesta, oficialii LPF nu au mai comandat nici unul, scuzindu-se ca „nu exista fonduri". De remarcat ca efectuarea unui test antidoping in competitie, incluzind cheltuielile de prelevare, costa 850 de lei, in timp ce pentru unul in afara competitiei se platesc 650 de lei. Dupa ce anul trecut nu a investit nici un ban in testarea jucatorilor, federatia condusa de Mircea Sandu a incheiat un contract cu ANAD prin care se obliga sa plateasca... noua controale pe an. In 2007, FRF si-a depasit „norma", solicitind 13 teste antidoping. Acestora li se adauga alte 80 de controale in competitie comandate de cluburile din Liga I. Pina in 2007, testele se efectuau doar in competitie, insa ANAD a decis, anul acesta, sa testeze fotbalistii si fara aviz. Astfel, pina in octombrie, Agentia Nationala Antidoping a efectuat nu mai putin de 123 controale in fotbalul romanesc, dintre care 63 in competitie si 60 in afara ei. Nici unul dintre cei verificati nu a fost depistat pozitiv.

Daca oficialii fotbalului romanesc nu se inghesuie sa-i testeze, fotbalistii nationalei vor trebui sa se supuna controalelor doping la Euro 2008. UEFA a anuntat ca vor fi efectuate teste doping la toate jocurile din cadrul turneului final, fiind colectate atit probe de singe, cit si probe de urina. Acestea vor fi analizate la laboratoarele WADA acreditate, de la Seibersdorf si Lausanne. Inaintea turneului final, la toate cele 16 echipe calificate va mai fi efectuat cel putin cite un control antidoping inopinat.

ANAD a platit 45.000 de dolari la WADA Laboratorul de control doping de la Bucuresti se afla in faza probatorie, ultima a procesului de acreditare. Conducerea ANAD a platit deja taxa de acreditare in valoare de 45.000 de dolari catre Agentia Mondiala Antidoping, acum fiind asteptate testele trimise de WADA spre verificare. Pentru ca un laborator sa primeasca acreditarea, acesta trebuie sa efectueze minimum 2.000 de teste pe an. In 2006, ANAD a reusit sa verifice nu mai putin de 2.438 de sportivi, in timp ce in primele zece luni ale anului 2007 au fost efectuate 2.245 de controale, dintre care 1.117 in competitie si 1.128 in afara competitiei.

Lista substantelor interzise pe 2007, pe www.cotidianul.ro/select