Tigarile reprezinta pentru femei un simbol al puterii si al rezistentei fata de inegalitatilor dintre cele doua sexe, mai exact, fata de dominatia masculina, arata un studiu spaniol. Cercetatorii de la Departamentul de Antropologie al Universitatii
Tigarile reprezinta pentru femei un simbol al puterii si al rezistentei fata de inegalitatilor dintre cele doua sexe, mai exact, fata de dominatia masculina, arata un studiu spaniol. Cercetatorii de la Departamentul de Antropologie al Universitatii din Granada s-a dedicat de ceva timp analizei tendintei tendintei de feminizare a fumatului, atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere calitativ. Una din principalele concluzii ale studiului este ca fumatul a capatat tn ultima perioada mai multe functii in ceea ce le priveste pe femei. Astfel, tigarile au devenit un intrument de a infrunta stresul si ansietatea, de a controla apetitul si greutatea corporala. Totodata, fumatul a capatat si caracteristica de a le ajuta pe femei sa-si creeze noi relatii sociale, dar si sentimentale sau sexuale. Astfel, din viciu fumatul a devenit un instrument atat de apropiere, cat si de infruntare a sexului opus, ba a ajuns chiar o metafora erotica. Studiul coordonat de dr. María Luisa Jimenez Rodrigo a analizat si caracterul calitativ al fumatului, aplicand ca tehnici de investigare interviuri, focus grupuri, dar si analiza reclamelor la tigari. St udiul a aratat ca fumatul a capatat pentru femei noi semnificatii, specifice activitatilor cotidiene ale acestora. Astfel, fumatul reprezinta pentru femei o serie de avantaje relative care se structureaza in functie de statusul emotional, corporal sau social, devenind astfel o expresie a puterii si a rezistentei. In timp ce numarul de fumatori la nivel global este in usoara scadere, femeile fumeaza din ce in ce mai mult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.