17 scriitori romani, intr-o antologie care va fi lansata luni la Clubul Taranului.
In primul rand, a nu se citi in autobuz sau in metrou. Ganditi-va cum ar fi ca vecinul de scaun sau cel din spatele dumneavoastra sa arunce un ochi in ceea ce cit
17 scriitori romani, intr-o antologie care va fi lansata luni la Clubul Taranului.
In primul rand, a nu se citi in autobuz sau in metrou. Ganditi-va cum ar fi ca vecinul de scaun sau cel din spatele dumneavoastra sa arunce un ochi in ceea ce cititi si sa dea peste mai multe cuvinte din arsenalul erotic, dupa care sa-si lungeasca gatul, chinuindu-se sa vada mai departe. Probabil, v-ati simti un pic jenat. Jenat degeaba, pentru ca, culmea, "Povestile erotice romanesti", o antologie publicata recent de Editura Trei, sunt mai mult reci si sfioase, decat indraznete si senzuale, iar pasajele hard sunt rarissime.
In al doilea rand, a nu avea mari asteptari - nici la capitolul stil, nici la capitolul sex - pentru ca veti ramane oarecum cu buza umflata. Pana la urma avea dreptate un prieten care imi spunea ca ideea de a scoate o antologie de proza erotica este buna atat timp cat exista ceea ce vrei sa antologhezi. si cum la noi proza erotica nu se poate lauda cu o existenta milenara, nici macar de vreo doua sute de ani..., intelegeti.
O comparatie care imi vine la prima mana este tot cu un volum scos mai demult de editura amintita, "Fantasmele erotice ale barbatilor", care este exact ceea ce este: o culegere de fantasme (deci nu de proze) erotice, realizata de Nancy Friday, o ziarista specializata pe astfel de carti. Ei, bine, in comparatie cu antologia de fantezii, antologia de proze erotice made in Romania paleste. Din pacate, atat prin stil, cat si prin imaginatie. In volumul lui Nancy Friday puteti gasi bucati excelente de proza erotica; e drept, ratacite printre fantasme, dar le gasiti.
In "Povesti erotice romanesti", atunci cand intamplarea asa-zis erotica nu este de-a dreptul penibila - cum se intampla in "Amfiteatrul la amiaza", in care autorul, Marius Chivu, pune in scena cea mai clasica fantezie ever (proful versus eleva rebela), ocolind panicat orice cuvant desucheat sau gest necuvenit, facand insa abuz de kitsch -, este adusa in proximitatea domeniului investigat prin folosirea cate unei "labe", doar asa, pentru a bifa si "vocabularul erotic" din "to do list" pentru a scrie proza erotica. Pentru asta, vedeti textul lui stefan Agopian, bun de altfel, dar care pacatuieste tocmai prin incercarea de a oferi erotism cu forta.
Mult mai onest mi s-a parut, de exemplu, textul Ceciliei stefanescu, "Cuprinsa de somn si inca neadormita", care este o bucata inchegata, o proza adevarata, iar "Think globally, fuck locally", textul lui Cezar Paul-Badescu (cu un titlu din Gogol Bordello), impaca si capra (adica e proza) si varza (adica e si erotica).
Hard sunt "Meschinarie" de Ionut Chiva si "Sambata seara" de Dan Sociu, dar calitatile textelor lor se cam opresc aici.
In volumul coordonat de Magdalena Marculescu mai semneaza, in afara de cei deja mentionati: Radu Aldulescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Gros-an, Florin Iaru, Doina Rusti, Lucian Dan Teodorovici. Dupa cum vedeti, prezenta feminina in aceasta antologie este nejustificat de redusa.
Partea proasta este ca "Povesti erotice romanesti" va da apa la moara pudibonzilor si celor care sunt convinsi ca literatura (cea romana in particular) este incompatibila cu erotismul. Partea si mai proasta este ca, citind aceasta antologie, devii victima unui scepticism nesanatos. Te gandesti ca, daca s-ar face la noi o antologie de proza cu creatii recente (la aproximativ zece ani dupa antologiile facute de Dan-Silviu Boerescu), dupa modelul Granta, va fi cam greu sa gasesti cateva texte cu adevarat bune.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.