Performantele economiei arata bine pe hartie, datele statistice oficiale aratand numai jumatatea plina a paharului. Dupa primele noua luni ale anului sectorul constructiilor a avut cea mai mare crestere dintre toate ramurile, de 34,4%, a declarat, i
Performantele economiei arata bine pe hartie, datele statistice oficiale aratand numai jumatatea plina a paharului. Dupa primele noua luni ale anului sectorul constructiilor a avut cea mai mare crestere dintre toate ramurile, de 34,4%, a declarat, ieri, Vergil Voineagu, presedintele INS. Avansul Produsului Intern Brut (PIB), de 5,8%, a fost influentat in mod pozitiv de cresterea sectorului constructiilor. Contributia domeniului la formarea PIB a fost de 8,4%, depasind pentru prima data ponderea detinuta de agricultura in PIB, de 7,5%. Vestile bune - doar in viziunea Statisticii - nu au acelasi ecou in randul analistilor economici. „O crestere economica generata de constructii nu este buna, deoarece sectorul se bazeaza doar pe investitii-speculative. Cand se anunta un proiect imobiliar, exista si crestere, dar in momentul in care nu se mai asteapta nimic, trendul se inverseaza”, ne-a declarat Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA Romania).

Analistul este de parere ca o crestere sezoniera a sectorului nu este sustenabila si nu este dublata si de o crestere a competitivitatii economice. „Crester ea economica generata de servicii sau de productie ar fi fost buna”, adauga presedintele CFA. In primele noua luni ale anului, serviciile, care detin o pondere de peste 55% in formarea PIB, au crescut cu 7%. Despre contributia nesanatoasa in PIB a constructiilor vorbeste si Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). „Sa nu uitam ca la bugetul de stat nu intra sume considerabile pe seama constructiilor. Muncitorii sunt platiti la negru, iar angajatorii platesc impozite doar pentru salariul minim pe care il acorda, oficial, lucratorilor”, ne-a declarat Voinea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.