Se intampla cateodata sa se deschida fara voie o fereastra spre poveste, spre copilarie, spre lumea papusilor... Se intampla in aceste zile la Teatrul Tandarica din Bucuresti. E unul din putinele festivaluri de teatru de animatie de la noi din tara si se numeste simplu "Bucurii pentru copii". A inceput pe 3 decembrie si mai e inca timp sa mergeti la teatrul din spatele Pietei Romane in acest sfarsit de saptamana. E un dar frumos pe care vi-l puteti face de Mos Nicolae. Sunt spectacole multe si bine alese, sunt sali pline de copii si de povesti.
Dar nu despre calitatea indiscutabila a spectacolelor invitate in editia de anul acesta (a treia), nici despre performantele artistice ale actorilor si maestrilor papusari, vreau sa vorbesc, ci despre frumusetea papusilor. Si a unei lumi la care ne intoarcem prea rar si poticnit. Intrati zilele acestea in sala de la Tandarica si veti gasi o vitrina cu povesti. Si pe stanga, si pe dreapta papusi si marionete asteapta ca-ntr-o carte frumos colorata sa dai paginile, sa le atingi si sa le faci sa traiasca. Pe urma, treci, tot ca-n povesti, puntea de lemn si intri intr-o mare de copii. Care se bucura, canta, aplauda, striga, se cearta cu papusile, se duc spre ele, vorbesc cu ele, se sperie, plang, duc flori si se joaca.
Sunt spectacole pentru copii si pentru oameni mari. Au fost invitate trupe din tara si din strainatate. Pe langa teatrele de animatie din Arad, Targu Mures, Cluj-Napoca, Bacau, Botosani, Brasov, Galati si Bucuresti, au venit trupe din Spania, Australia, Suedia, Bulgaria si Ungaria, teatre cu artisti valorosi si numeroase premii internationale. Dar nu premiile i-au interesat mai tare pe copii la spectacolul "Circul" din Bulgaria, prezentat marti seara pe scena de la Tandarica. Multa muzica, acrobatie cu numere de mare senzatie si dresura de basm intr-o lume in miniatura. Calutul, ursuletul de plus, arlechinul, cantareata de jazz, tigrisorul speriat, acrobata plina de eleganta si trupa de pisici au intrat pe rand in scena, au dansat si au cantat, au cazut si s-au ridicat, au tremurat de emotii si s-au lasat aplaudati, iar la sfarsit au dat mana cu copiii. Cu o extraordinara tehnica si cu o intuitie deosebita actrita din Bulgaria a creat din fiecare papusa un personaj. Cu sentimente, cu trairi, cu emotii si fiecare a venit in scena cu viata lui de dincolo, din lumea in care sta inchis si asteapta sa fie descoperit. Iar spectacolul a raspuns acelei seriozitati cu care copiii dau buluc in lumea celor mari, incercand sa-i fura tainele. In joaca, fiecare papusa si-a interpretat rolul cu seriozitatea unui actor in scena. Si a devenit umana. Si atat de apropiata ca au simtit nevoia sa comunice cu ea. Papusa a devenit firesc partenerul lor de joaca. Si al nostru...
De ce iubim papusile? Poate pentru ca raspund frumos acelui impuls de mici Pygmalioni pe care il pastram bine ascuns, uneori o viata intreaga.
Mai sunt trei zile de Festival la Tandarica. O "Punguta cu doi bani", astazi la ora 10.00, un "Pestisor de aur" la 14.00, o "Craiasa zapezii" "pentru oameni mari" maine si duminica seara, si "Trei purcelusi" in dimineata ultimei zile. Daca va e dor de papusi...