Daca peste 20% dintre romani sint convinsi ca Ceausescu a facut rau tarii, cam tot atitia cred ca a fost cel mai important om politic din istoria noastra. In schimb, peste 50% dintre noi au scapat de complexul Ceausescu.

N-ar fi exclus totusi ca unii dintre cei care il trec la personaje negative ale istoriei pe violent raposatul presedinte cu sceptru al Romaniei sa-l considere, totodata, nr. 1, ca importanta nationala, in ultimul Barometru al Opiniei Publice. Banuiesc insa ca numarul acestora e foarte mic. Sociologul Mircea Kivu mi-a confirmat aceasta banuiala. Tot el mi-a spus ca optiunea pentru Ceausescu e si una de tip resentimentar: cei care au dus-o mai bine pina in 1989 regreta in persoana lui Ceausescu un statut social pe care l-au pierdut. Memoria acestor oameni functioneaza selectiv. Au uitat de magazinele goale din ultimii ani ai domniei sale, de cozile la piine si nu mai tin minte nici macar frigul din case. Nu-si mai amintesc decit de salariul pe care il primeau, garantat, la sfirsitul lunii, de apartamentul capatat de la stat si de aparenta lor egalitate sociala cu oricine din Romania. Sufocarea libertatii de opinie, generalizarea suspiciunii si a turnatoriei de pe vremea lui Ceausescu nu inseamna mai nimic pentru cei care azi iti spun ca se c... pe ea de libertate daca n-au de nici unele si iti elogiaza Militia si Securitatea "care nu-i lasa pe hotii astia sa-si faca mendrele!".

Aceasta e o fata a Romaniei de azi, cu oameni care se refugiaza in trecut, fiindca prezentul ii dezamageste: putin peste 20% din populatia tarii. Pare inexplicabil, atunci, de ce procentul celor care il considera pe Ceausescu personajul negativ nr. 1 al istoriei noastre nu e decit putin mai mare. In realitate, peste 50% dintre romani au scapat de complexul Ceausescu. Cei foarte tineri nici n-au apucat sa-l capete, iar pentru ceilalti "Odiosul" nu mai conteaza.

Pentru cei inca tineri, parintele mineriadelor, cu voia dvs., Ion Iliescu, a facut mai mult rau Romaniei decit N. Ceausescu. Ca experienta directa pentru cei care cred asta, prin ceea ce a pus Papasa la cale in 90 si 91, plus binecuvintarile pe care le-a dat urmatoarelor mineriade, el l-a intrecut pe Ceausescu la facerea de rau. Cei care au inteles ca, de dragul puterii, liber-cugetatorul a acceptat fara cosmaruri riscul de a provoca razboi civil in Romania, il detesta pe Ion Iliescu mai mult decit pe Ceausescu, fiindca vad in cordialul "mai draga!" un continuator abject al ceausismului. Probabil ca peste citiva ani primul presedinte liber ales si reales al Romaniei il va bate pe predecesorul sau la impresia morala negativa si va deveni campionul raului cu fata umana din istoria noastra. Fiindca in timp ce vechii sai sustinatori imbogatesc eternitatea, sint tot mai multi cei care afla, cu documente, care a fost adevaratul rol jucat de Ion Iliescu in istoria noastra apropiata. Zimbetul popular al parintelui democratiei originale se transforma, sub ochii nostri, intr-un rinjet sfidator, pe masura ce-i ies la iveala resorturile secrete din anii 90. Aviz amatorilor!