El continua cruciada impacarii istorice evreo-arabe, israeliano-palestiniana, convins ca e omul providential s-o conduca spre un final fericit. Premierul israelian Ehud Olmert si Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Ammas (Abu Mazen) nici nu
El continua cruciada impacarii istorice evreo-arabe, israeliano-palestiniana, convins ca e omul providential s-o conduca spre un final fericit. Premierul israelian Ehud Olmert si Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Ammas (Abu Mazen) nici nu parasisera inca Annapolis-ul ca Bush s-a grabit sa bata fierul cat e cald: el l-a trimis pe generalul James Jones in Tara Sfanta, cu misiunea de a presa si de a grabi, prin toate mijloacele, negocierile israelo-palestiniene. Noul trimis american va lucra ca prim-adjunct al sefei diplomatiei americane Condoleezza Rice in problemele Orientului Mijlociu. Prin numirea sa ca intermediar intre israelieni si palestinieni, generalul James Jones, fost comandant al fortelor NATO, devine figura cea mai importanta, dupa Condoleezza Rice, a diplomatiei Statelor Unite in Orientul Mijlociu.
Generalul american are o bogata experienta militara, acumulata in razboiul Statelor Unite in Vietnam, si a detinut functii importante ca om de legatura intre fortele armate si Congresul american in anii primului si al doilea razboi din Golful Persic. In urma cu un an, sefa Departamentului de Stat american Condoleezza Rice si l-a dorit ca adjunct, dar generalul a refuzat, astfel ca postul a fost ocupat de John Negroponte.
Nu numai presedintele Bush si-a trimis un general important in Orientul Mijlociu, ci si presedintele Rusiei Vladimir Putin. De cateva saptamani a fost vazut circuland, pe traseele Ierusalim-Damasc-Beirut-Ramallah-Amman, generalul Alexandr Sultanov, ministru-adjunct de Externe al Rusiei. Oficial, Sultanov, trimisul special al presedintelui Putin, actioneaza cu energie in vederea reinoirii tratativelor israeliano-siriene. In ultimele zile, Sultanov a avut convorbiri cu presedintele Mashaar Assad la Damasc, si cu conducatorii israelieni la Ierusalim si Tel Aviv. Pana acum, prezenta rusului in Orientul Mijlociu nu a stat in lumina mass-mediei israeliene si internationale.
Presedintele Putin a decis ca a venit vremea reintoarcerii Rusiei in politica Orientului Mijlociu, si zona unde poate influenta in forta este segmentul siriano-israelian. Intre Moscova si Damasc exista vechi si bune relatii militare si economice. Presedintele Assad a adresat mesaje Israelului prin diferite canale, moscovite in primul rand, ca ar pune capat conflictului israeliano-sirian daca ar recapata Platoul Golan ocupat de fortele armate israeliene in cursul Razboiului de Yom Kipur din 1973. Sondaje repetate dovedesc ca majoritatea populatiei israeliene ar fi de acord cu renuntarea la Golan in numele semnarii unui tratat de pace care sa puna pentru totdeauna capat starii de razboi cu cel mai crud dintre dusmanii Israelului. Numerosi politicieni considera ca pacea dintre Israel si Siria ar grabi si pacea israeliano-palestiniana, influentand concomitent linistea si securitatea in Irak. Pragmatici ca nimeni altii in lume, presedintele american George W. Bush si presedintele rus Vladimir Putin se grabesc sa-si impinga nu numai pionii in regiune, ci si generalii. Americanul James Jones si rusul Alexandr Sultanov poate vor reusi in Orientul Mijlociu, acolo unde au esuat pana acum toti presedintii de state si prim-ministrii, sefii diplomatiilor si comandantii armatelor, sefii serviciilor secrete, ONU, UE si Laureatii Premiilor Nobel care s-au straduit degeaba de-a lungul ultimei jumatati de secol. Orientul Mijlociu e insetat de un nou miracol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.