Comisia de supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) tin sub observatie, mai mult decat in alte perioade, toate "miscarile" brokerilor de asigurari, care au loc pe piata de profil din Romania.
Comisia de supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) tin sub observatie, mai mult decat in alte perioade, toate "miscarile" brokerilor de asigurari, care au loc pe piata de profil din Romania. Daca CSSPP se ocupa de cele 48 de societati care functioneaza ca brokeri de pensii private (persoane juridice) si de 253.814 agenti de marketing, persoane fizice, CSA are in vizor 383 de brokeri "generalisti" (care incheie restul asigurarilor de pe piata, cum ar fi RCA, CASCO, asigurari de bunuri, de locuinte, de viata etc). Legile dupa care cele doua institutii aplica sanctiuni sunt doua la numar: Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata (CSSPP) si Legea 32/2000, privind societatile de asigurare si supraveghere a asigurarilor (CSA).
CSSPP nu a sanctionat nici un broker de pensii administrate privat, dar a retras avizele a 43 agenti de marketing ai fondurilor de pensii administrate privat, colaboratori a doi administratori (ING FOND DE PENSII SA si GENERALI FOND DE PENSII SA) si a unui broker de pensii administrate privat (Grawe). Retragerea avizelor a fost din cauza nerespectarii dispozitiilor legale. Pe langa retragerea avizelor, CSSPP a dispus si radierea agentilor in cauza din Registrul agentilor de marketing, precum si inscrierea acestora in baza de date cu persoane care au interdictie sa mai desfasoare activitati de marketing pentru fondurile de pensii administrate privat. In plus, organele de cercetare penala au fost sesizate asupra presupuselor fraude comise de respectivii agenti de marketing. Statistica CSA arata ca de la inceputul anului pana in prezent au fost sanctionati 58 de brokeri (21 cu avertisment scris, 22 cu amenzi, 2 cu interzicerea temporara a activitatii, 1 cu suspendarea activitatii si 22 cu retragerea autorizatiei de functionare).

SFATURILE COMISIEI
Sa respecte strict legile 411/2004 si 32/2000. Altfel spus, fara portofolii de clienti "umflate" cu adeziuni false, fara raportari de bilant fictive, cu activitate desfasurata numai pentru administratorii cu care brokerul a incheiat contracte de mandat. CSSPP recomanda brokerilor sa se asigure ca agentii de marketing respecta legea, care interzice fapte precum: falsificarea actelor de aderare; transmiterea de informatii false, inselatoare sau care pot crea o impresie falsa despre fondul de pensii si administratorul acestuia; afirmatiile sau previziunile despre evolutia unui fond de pensii, altfel decat in forma si modul prevazute in normele CSSPP; oferirea de beneficii colaterale in scopul de a convinge o persoana sa adere la un fond de pensii sau sa ramana participant la acesta; acordarea de foloase pentru facilitarea aderarii potentialilor participanti.
Presedintele CSA, Angela Toncescu, spune ca toate controalele au fost si sunt efectuate in baza programului aprobat la sfarsitul anului in curs, pentru anul urmator.

"Controalele au la baza solicitarile altor directii de specialitate din cadrul CSA, reclamatii primite din partea unor fosti/actuali asigurati, societati de asigurare/reasigurare, si a altor intermediari din piata asigurarilor. Actiunile de control se impart in actiuni de control inopinat si actiuni de control periodic, conform prevederilor Legii nr.32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
Angela Toncescu


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.