CIA a recunoscut ca a facut inregistrari video ale interogatoriilor suspectilor de terorism, in care a fost folosita tortura, si ca le-a distrus ulterior.

Directorul Central Intelligence Agency (CIA), Michael Hayden, le-a comunicat angajatilor Agentiei intr-o scrisoare ca aceste inregistrari video au fost facute in anul 2002, in cadrul unui program secret de detentie si interogare care a inceput prin arestarea unui presupus locotenent al-Qaeda, Abu Zubaydah, informeaza agentiile de presa.

Paralel cu aparitia acestor informatii, Congresul a decis ca toate autoritatile americane, inclusiv agentii serviciilor de securitate, trebuie sa se supuna acelorasi reguli ca militarii si sa renunte la orice forma de tortura.Versiunea finala a bugetului destinat serviciilor de informatii pentru 2008, redactata joi de alesii din Senat si din Camera Reprezentantilor, stipuleaza ca regulamentul armatei terestre americane privind interogatoriile prizonierilor trebuie sa se aplice si civililor. Acest text mai trebuie aprobat in cadrul ultimelor voturi in Camera Reprezentantilor si in Senat."Interogatoriile pot fi si trebuie conduse cu ajutorul tehnicilor care sint utilizate cu succes de militari si de politie de zeci de ani. Existenta unui sistem separat si secret, chiar bine intentionat, face jocul dusmanilor nostri", a declarat presedintele Comisiei pentru serviciile secrete din Senat, democratul John Rockefeller.

Nu se stie insa daca aceasta masura, salutata in special de organizatia pentru apararea libertatilor civile ACLU, va intra in vigoare pentru ca presedintele George W. Bush se poate folosi de dreptul sau de veto.

Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, SUA au lansat un program de detentie si de interogatorii care permite serviciilor secrete sa recurga la "tehnici sporite" de chestionare impotriva presupusilor teroristi, insa detaliile sint confidentiale.

Propunerea privind excluderea metodelor dure de chestionare a suspectilor de terorism se suprapune pe ultimele declaratii ale sefului CIA, care a vorbit despre programul de inregistrare a interogatoriilor conduse de CIA si care a fost oprit in 2002, iar casetele au fost distruse in anul 2005.

„Casetele reprezentau un risc serios pentru securitate. Daca ar fi devenit vreodata publice, ar fi permis identificarea colegilor din CIA care au lucrat in cadrul programului, expunindu-i pe ei si familiile lor la gesturi de razbunare din partea al-Qaeda sau a simpatizantilor retelei", a motivat directorul Agentiei centrale de informatii.

Hayden a declarat ca a fost determinat sa vorbeasca despre acest program din cauza informatiilor aparute in presa in legatura cu el. Cotidianul "New York Times" a publicat un articol in legatura cu inregistrarile, joi, in pagina sa electronica.

Dezvaluirea vine dupa ce in noiembrie CIA a admis ca detine inregistrari ale unor interogatorii importante pentru procesul lui Zacarias Mussawi, suspect in atentatele din 11 septembrie.

Senatorul John Rockefeller, presedintele comisiei Senatului pentru servicii de informatii, a declarat ca legislativul nu a aflat de distrugerea inregistrarilor decit in noiembrie 2006, la doua luni dupa ce intreaga conducere CIA a fost audiata in dosarul programului de interogare.

„Ne-au fost oferite informatii limitate in legatura cu existenta casetelor, nu am fost consultati in legatura cu folosirea lor si nici in legatura cu decizia de a le distruge", a spus Rockefeller. Presedintele comisiei judiciare a Senatului, democratul Patrick Leahy, a declarat, la rindul sau, ca distrugerea casetelor este un alt aspect menit sa ingrijoreze in legatura cu programul de interogare si suspiciunile de tortura.

Aceste informatii au generat un val de critici din partea asociatiei pentru apararea libertatilor civile American Civil Liberties Union (ACLU), care a initiat o procedura legala pentru a obtine documente ale Departamentului de justitie care ar fi autorizat interogatoriile dure.

„Distrugerea acestor casete sugereaza o lipsa de respect fata de lege. A fost o tentativa deliberata si evidenta de a distruge dovezi care ar fi putut fi folosite pentru a trage la raspundere agentii CIA pentru torturarea prizonierilor", a criticat directorul de proiect pentru securitatea nationala al ACLU, Jameel Jaffer.

Programul de detentie si interogare a fost confirmat de presedintele George W. Bush in anul 2006. In cadrul acestui program, suspectii de terorism au fost supusi unor metode de interogare dure, inclusiv unei forme de simulare de inec.

Multe tari, congresmani si grupuri de aparare a drepturilor omului au denuntat acest tip de tortura, careia i-au fost supusi, potrivit informatiilor disponibile, cel putin trei detinuti. Aceasta tehnica nu ar mai fi fost folosita, se pare, incepind din anul 2003.

Purtatorul de cuvint al CIA, George Little, a refuzat ca prezinte detaliile interogatoriilor inregistrate. El a declarat insa ca tehnicile folosite sint „legale, sigure si eficiente" si, mai ales, aprobate de Departamentul de justitie si de Executiv. Dar CIA a vrut sa se asigure ca acestea se incadreaza cu adevarat in lege, asa ca a inceput sa le inregistreze, potrivit oficialului.

CIA ar fi suspendat inregistrarile pentru ca oficialii ar fi ajuns la concluzia ca nu este nevoie de ele pe linga celelalte mijloace de documentare a interogatoriilor. Agentia ar fi distrus casetele dupa ce s-a asigurat ca nu mai au nici o relevanta privind documentarea informatiilor si ca nu mai sint folositoare in anchete.

Procurorii federali au dezvaluit luna trecuta ca reprezentantii CIA au declarat in mod eronat in instanta ca nu sint inregistrari cu unii „inamici combatanti" in dosarul Mussawi, desi existau doua casete video si una audio. Moussaoui a pledat vinovat si a fost condamnat la inchisoare pe viata.