Ministrul Ylli Pango asteapta expertii de la UEFA pentru a le pune la dispozitie documentele care au dus la declansarea anchetei.

Ministrul Culturii din Albania, Ylli Pango, a declarat vineri ca oficialii echipei nationale de fotbal au trucat mai multe meciuri din preliminariile Euro 2008 si ca va dovedi forului european aceste acuzatii prin prezentarea unor dovezi. "Problemele serioase nu sint doar in cazul «vinzarii» ultimelor doua meciuri din preliminariile Euro 2008. Anchetele preliminare arata ca rezultatele meciurilor din campionatul national, cupe si calificarile pentru meciurile internationale sint trucate", a explicat ministrul Culturii din Albania, Ylli Pango.

Oficialul guvernului de la Tirana a trimis in aceasta saptamina o scrisoare la UEFA, in care l-a acuzat pe presedintele Federatiei Albaneze de Fotbal, Armado Duka, de coruptie, sustinind ca omologul lui Mircea Sandu a vindut pe bani doua meciuri din preliminariile Euro 2008, cu Belarus, meci pierdut cu 2-4, si cu Romania, scor 1-6. "Pentru a fi transparenti, am cerut UEFA sa trimita expertii sai si noi le vom pune la dispozitie documentele necesare, pe care nu le facem publice acum deoarece ancheta este in curs", a mai spus Pango. "Cum va explicati ca echipa nationala, care a jucat foarte bine cu Olanda si Slovenia, care a invins Bulgaria, a fost zdrobita de Romania si Belarus?", a mai spus ministrul.

Victoria Belarusului contra Albaniei, in meciul disputat in luna noiembrie, avea la pariuri cota 4, in timp ce victoria Albaniei era cotata cu 1,8. Pango nu a exclus posibilitatea sa fie o legatura cu unele grupuri cu activitati suspecte, care pot cistiga milioane de euro in urma influentarii jucatorilor si antrenorilor, si ca nu este greu sa se verifice daca exista companii albaneze implicate in pariuri si calatorii in Asia.

Premierul albanez Sali Berisha afirmase si el ca echipa nationala a trucat respectivele doua partide si ca fotbalul albanez este influentat de grupuri mafiote. "Responsabilii trebuie sa fie pedepsiti sever. Mai bine sintem exclusi din competitiile internationale decit sa ne pierdem demnitatea", a declarat prim-ministrul. Mai multi presedinti de club ai echipelor albaneze au fost acuzati de mai multe ori de fals si coruptie, in timp ce patru dintre ei au fost ucisi de grupurile mafiote fara a fi aflate adevaratele motive ale asasinatelor.

Oficialii romani au respins orice acuzatie, declarind ca totul porneste de la razboiul intern intre autoritatile de la Tirana si oficialii Federatiei albaneze.

UEFA ia cu rezerve blatul albanezilor Forul continental va analiza scrisoarea primita de la ministrul albanez al Sporturilor, Culturii si Tineretului, Ylli Pango, care cere o ancheta in cazul meciurilor considerate trucate din preliminariile Euro 2008, insa a subliniat ca ramine circumspect in acest caz. "Nu se prezinta nici o dovada care sa ne permita sa spunem ca meciurile au fost trucate. Vom analiza acest denunt asa cum facem cu toate cele pe care le primim. Dar trebuie sa fim precauti pentru ca intre Federatia Albaneza de Fotbal si guvern este un conflict care dureaza de mult timp", a declarat o sursa din cadrul UEFA, citata de AFP.

Citeste si:

Blatul cu Albania dospeste pe masa UEFA

Premierul Albaniei suspecteaza de blat meciul cu Romania