1 In discursul sau, procurorul general a sustinut ca generalul Voinea nu a respectat legile proceselor penale in instrumentarea dosarelor si ca nu le-a finalizat, desi lucreaza la ele de 17 ani. "Sa raspunda cei care, in 17 ani, nu i-au luat nici o d
1 In discursul sau, procurorul general a sustinut ca generalul Voinea nu a respectat legile proceselor penale in instrumentarea dosarelor si ca nu le-a finalizat, desi lucreaza la ele de 17 ani. "Sa raspunda cei care, in 17 ani, nu i-au luat nici o declaratie domnului Ion Iliescu, nici in calitate de martor, nici de invinuit, nici macar nu a fost citat la Parchet", a sustinut Kovesi.

In replica, generalul Voinea ne-a declarat ca nu a lucrat 17 ani in dosarul "Iliescu-Mineriada", ci doar din octombrie 2006. El a sustinut: "Avem declaratia scrisa a domnului Iliescu, data in calitate de martor. Domnul Iliescu nu a refuzat nici o clipa sa dea declaratii de martor. In momentul in care l-am pus sub invinuire, insa, nu a mai vrut sa dea declaratii. A tergiversat, cerand mereu noi amanunte si noi termene pentru a-si pregati apararea, pana ce a intrat in vigoare decizia Curtii Constitutionale si am declinat dosarul la Sectia Civila. Noi l-am citat pe domnul Iliescu in scris de mai multe ori; citatiile au fost trimise prin curier militar, iar la dosar exista probe scrise din care rezulta aceste lucruri".

2Procurorul general Laura Kovesi sustine ca in momentul in care generalul Voinea a infirmat scoaterea de sub urmarire penala a lui Chitac si a altora (solutie data de procurorul Manta - n. red.) "nu a fost desemnat procurorul care sa continue urmarirea penala, nu a existat un alt inscris din care sa rezulte care a fost procurorul desemnat sa efectueze urmarirea penala (...). Urmarirea penala a fost efectuata de procurorul militar magistrat colonel dr. Siserman Viorel, acesta fiind cel care a intocmit rechizitoriul in cauza, dar si ordonanta din 20 iulie 2007, prin care s-au dispus disjungerea si declinarea competentei cauzei cu privire la Iliescu in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica".

Generalul Voinea sustine ca numirea lui Viorel Siserman a fost facuta chiar "de catre doamna Kovesi, prin ordin scris, prin care l-a delegat la SPM pe functia de sef al serviciului de urmarire penala, exact sectia unde se afla dosarul mineriadei. Doamna Kovesi l-a detasat pe dl Siserman special pentru dosarele revolutiei si mineriadei".

3Procurorul general Kovesi sustine ca "masura inceperii urmaririi penale nu putea fi dispusa de catre general magistrat Dan Voinea (...) atat timp cat nu era investit cu efectuarea urmaririi penale in cauza si procuror de caz era alt procuror. (...) Mai mult, era incompatibil sa mai efectueze vreun act de urmarire penala in dosarul 74/P/1998 (dosarul Chitac - n. red.) atat timp cat Inalta Curte restituise cauza la SPM".

Generalul Voinea sustine ca nu el a refacut urmarirea penala in dosarul 74/P/1998 (dosarul Chitac), ci Viorel Siserman. De asemenea, Voinea sustine ca avea "dreptul legal sa inceapa urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu deoarece acesta nu a figurat ca invinuit in dosarul Chitac restituit de Inalta Curte, ci este un dosar nou, deschis in urma plangerilor impotriva lui Ion Iliescu inaintate in 2006 de victimele mineriadelor".

4Kovesi sustine ca Voinea a inceput urmarirea penala a lui Iliescu printr-o rezolutie care nu este identica cu procesul-verbal de aducere la cunostinta a faptelor pentru care acesta a fost invinuit.

Generalul Voinea sustine ca i-a dat lui Ion Iliescu o xerocopie a rezolutiei de incepere a urmaririi penale si ca avocatii acestuia au solicitat detalierea faptelor incriminate, invocandu-se dreptul la aparare, iar aceste detalii au fost cuprinse in proces-verbal.

5Procurorul general Kovesi a afirmat ca dosarul lui Ion Iliescu "e subtire", in sensul numarului de pagini.

Generalul Voinea sustine: "Am trimis absolut toate plangerile, declaratiile date si probele care il vizau direct pe domnul Ion Iliescu".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.