Corespondenta din Chisinau
Dupa ce, saptamana trecuta, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a amenintat cu scoaterea Mitropoliei Basarabiei, subordonata Bisericii Ortodoxe Romane, in afara legii daca aceasta nu va renunta la deschiderea a trei episcopii, administratia comunista de la Chisinau incearca sa-i impiedice pe romanii din Republica Moldova sa sarbatoreasca Craciunul pe stil nou.

Guvernul de la Chisinau a declarat zilele de 25 si 26 decembrie zile lucratoare si a anuntat ca bradul de Anul Nou va fi instalat in Piata Marii Adunari Nationale abia pe 30 decembrie, astfel nc~t a€žcei care sarbatoresc Craciunul cu romanii sa nu se poata bucura de brad".


Oficial, ministrul moldovean al Culturii, Artur Cozma, a declarat ca a€žautoritatile centrale nu interzic instalarea unui brad in Piata pana la 25 decembrie", preciz~nd ns` ca acestea a€žnu cred ca se va gasi pana atunci un brad potrivit". a€žAutoritatile centrale sunt in cautarea unui brad viu, mare, frumos si reprezentativ, pe care sa-l instaleze la sfarsitul lunii decembrie. (a€¦) Care-i graba cu 25 decembrie?", a intrebat ministrul, cand a fost rugat sa precizeze, daca Guvernul va gasi bradul pana la acea data. a€žEu cred ca acesta va fi un proces de durata!", - a subliniat oficialul moldovean.


Viceprimarul Chisinaului, Lucia Culev, a declarat ca responsabilii din cadrul Primariei au fost avertizati sa nu indrazneasca sa instaleze vreun brad in centrul Chisinaului, pentru ca, in caz contrar, respectivul curajos a€žva fi luat cu poltia".


Primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a declarat ca asteapta sa se confirme aceste zvonuri, iar daca se vor adeveri - a€žva cauta alte solutii pentru ca sarbatorile de iarna sa inceapa mai nainte de 30 decembrie".