Azi, dragi cititori, vom face o baie de locuri comune. Traficul e subiectul preferat al stirilor acum, de sarbatori. O voluptate ne cuprinde pe toti in fata apocalipsei rutiere, toti avem multe de spus. Blocajele sint de fapt mici aluviuni ale nesimtirii noastre care se ridica in bariere uriase pe marile artere. Nesimtirea primarilor care repara sosele in ploaie, a politistilor care nu fac nimic din ce ar fi de facut, a soferilor care incalca cinci reguli din cinci miscari.

Haosul se provoaca in grup, haosul nu are vinovat unic. Videanu are ginduri de mare ctitor si sapa peste tot, imparte cu borduri in dreapta si in stinga. Dupa aceea vin regiile de apa si gaz si sparg tot cu o seninatate de barbari. Mai departe, demareaza in tromba gainariile de sofer smecher al Capitalei. Depasirea coloanei, blocarea intersectiei, trecerea pe rosu, nici un pic de atentie pentru cei din jur (care ies de pe strazi laterale, de exemplu), parcarea complet aiurea, urmarirea salvarii. Sa adaug si nesimtirea girofarurilor care s-au inmultit si ele - nu inteleg de ce firme private de securitate trebuie sa aiba girofar.

Politistii stau linistiti si inghit aberatiile. Ar fi de ajuns doua sanctionari in masa ale enervantilor care depasesc coloana pe interzis. Azi-dimineata am ajuns intr-un loc in care coloana nesimtitilor de pe linia de tramvai era mai lunga decit cea a fraierilor care asteptau cuminti pe banda regulamentara. Mi s-a parut culmea „soferiei smechere". Bineinteles ca intersectia „a inghetat" complet aiurea. Politia ignora orice masina mai scumpa de, sa zicem, 20.000 de euro. E un reflex. Unii iau amenda pentru ca vorbesc la telefon in trafic, in timp ce altii trec pe rosu fara probleme. Spaga e inca la mare cinste, la fel si vinatoarea de infractiuni minore.

Bucurestenii nu se suporta intre ei, se urasc. Traim intr-un oras cu milioane de mizantropi. Prefera fiecare sa se inchida in masina lui decit sa incerce aventura mijloacelor de transport in comun. O optiune de inteles, de altfel. La noi se vorbeste de piste pentru biciclete inainte sa avem trotuarele circulabile. Singura si unica regula ar fi: respecta legile scrise si nescrise ale traiului in comun. E valabila si pentru politistul care isi calca uniforma in picioare de trei ori pe zi, si pentru primarul obsedat de contracte si licitatii, si pentru soferii care isi compun trasee nesimtite, si pentru mine, care incet-incet cedez si fac tot felul de manevre aiurea doar ca s-o iau inaintea celorlalti.