Papa Benedict al XVI-lea va oferi indulgente tuturor celor care vor face pelerinajul la Notre Dame de Lourdes, in Franta.Papa Benedict al XVI-lea continua traditia acordarii indulgentelorcare a fost reluata de prede cesorul sau. Foto: Reuters Un decret emis miercuri de Sfintul Scaun stabileste ca toti credinciosii care vor vizita pe parcursul anului 2008 locasul Sfintei Fecioare de la Lourdes vor primi indulgente plenare din partea Papei. Acestea au rolul de a scurta timpul pe care sufletele credinciosilor il vor petrece in Purgatoriu pentru spalarea pacatelor. Pentru a scurta si timpul pelerinajului, Vaticanul a deschis o linie aeriana directa de la Roma la Lourdes. Papa Benedict al XVI-lea va merge el insusi la Lourdes in toamna anului viitor. Decizia Vaticanului este prilejuita de implinirea a 150 de ani de cind Fecioara Maria i s-a revelat unei tinere din Lourdes, sanctificata ulterior. Traditia spune ca in 1858 Fecioara Maria i s-a aratat aici, de 18 ori, intr-un interval de cinci luni, tinerei Bernadette, in grota Massbielle, una din destinatiile „obligatorii" pentru cei care cauta iertarea pacatelor.

Indulgentele vor fi acordate intre 8 decembrie 2007 si 8 decembrie 2008. Pentru cei care nu se pot deplasa pina in Franta, Vaticanul a hotarit ca se pot ruga, in perioada 2-11 februarie 2008, intervalul in care este sarbatorita Sfinta Bernadette, in orice locas inchinat sfintei si astfel vor putea primi indulgentele.

Decizia de a acorda indulgente este ultima dintr-un sir de initiative menite sa atraga cit mai multi pelerini la locurile sfinte de la Lourdes, in Pirineii Francezi, renumite si pentru proprietatile terapeutice ale apei.

Indulgentele sint considerate plenare sau partiale, dupa cum ele pot ispasi intreaga pedeapsa cauzata de pacat sau doar o parte a acesteia. Pentru obtinerea indulgentei plenare, credinciosii trebuie sa se spovedeasca, sa se impartaseasca si sa citeasca rugaciuni inchinate Sfintei Fecioare. In felul acesta, credinciosii isi sterg pacatele „temporare", legate de lumea celor vii. Totodata, indulgentele pot fi acordate si celor raposati, ale caror suflete se afla in Purgatoriu.

Practica indulgentelor a fost limitata incepind cu anii ’60. In urma cu 500 de ani, comertul cu indulgente pentru iertarea pacatelor a fost una din cauzele scindarii Bisericii Catolice, prin aparitia protestantismului, care considera o eroare posibilitatea iertarii pacatelor contra unei sume de bani. Ea a fost reluata de Papa Ioan Paul al II-lea, care, in 1985, le-a permis catolicilor sa primeasca indulgente chiar si urmarind la televizor o asemenea ceremonie religioasa. Papa Ioan Paul a decretat ca anul 2000 va fi unul in care indulgentele se vor putea obtine si prin acte de caritate sau abtinerea de la consumul de alcool sau tutun. La fel, indulgentele au fost folosite, la inceputul noului mileniu, pentru atragerea pelerinilor la Zilele Mondiale ale Tineretului.