Sunt, intr-un fel sau altul, ramasitele mereu reinviate, ale unei gandiri sovine, revansarde, din vremea in care Transilvania (Ardealul lor!) facea parte dintr-un imperiu pe cale de disolutie, ungurii din stanga Tisei neadmitand - unii dintre ei, sa
Sunt, intr-un fel sau altul, ramasitele mereu reinviate, ale unei gandiri sovine, revansarde, din vremea in care Transilvania (Ardealul lor!) facea parte dintr-un imperiu pe cale de disolutie, ungurii din stanga Tisei neadmitand - unii dintre ei, sa zicem - ca romanii sunt majoritari, in aceasta provincie, au fost si sunt stapani pe pamantul lor. Uita sau chiar neaga, ca dupa venirea lor in Pusta au avut de infruntat formatiuni statale locale, precum ale lui Gelu, Glad si Menumorut, "duci" despre care au ramas marturii scrise chiar de catre notarul Anonimus, al regilor Bela II sau III (sec. XI-XII), pe care au ajuns sa-l nege multi istorici maghiari, punand la loc, alaturi de cativa austrieci (sec. XVIII-XIX), teza stabilirii intr-un teritoriu nelocuit, unde au patruns ulterior... vlahii din sudul Dunarii (sec. XII-XIII). Degeaba corifeii Scolii Ardelene, Samuil Micu-Klain, George Sincai si Petru Maior, au pus bazele adevaratei origini a romanilor in spatiul transilvan, ungurii tot una o tin si neaga, mai nou, si Tratatul de la Trianon!
Asta-i istoria gandita si neacceptata de unul sau altul. De aici insa, pana la constituirea unor formatiuni paramilitare in Ungaria si sustinute de iredentisti si denigratori ai Romaniei, din chiar structurile oficialitatilor maghiare din tara noastra, este o cale lunga. Ei reusesc sa intoarca istoria pe dos, de exemplu, cazul generalilor unguri condamnati de catre autoritatile austriece, dupa inabusirea revolutiei de la 1848-'49, dorind sa li se faca un grup statuar la Arad, chit ca se stie contributia lor la lupta impotriva romanilor (!), al caror conducator era Avram Iancu, tradat si apoi supus unui surghiun de doua decenii, socotindu-l "nebun cu fluiera"...
Ca urmas al unei vechi familii maramuresene, de acolo de unde harta se agata in cui, si, ca fiu al unui condamnat la munca silnica pe viata, am cunoscut si studiat soarta romanilor sub ocupatia horthysta. Acum, le reamintesc celor ce revendica Ardealul, si-n special doritorilor de "tinut secuiesc", ca una dintre cele mai cumplite pagini din istoria moderna a Romaniei s-a scris dupa intrarea trupelor maghiare in teritoriile cedate, in urma unui tratat samavolnic si anti-romanesc. De cum a inceput sa fie pus in aplicare Diktatul de la Viena (august 1940), hoardele armate au patruns intr-o jumatate din Transilvanie, provocand o adevarata teroare impotriva populatiei romanesti ramase sa-si apere etnia, limba si pamantul. Intr-un septembrie de neuitat au avut loc masacre in mai toate asezarile noastre din nord-vestul tarii, ramanand de pomina atrocitatile din comunele Ip si Trasnea (jud. Salaj), deportarile evreilor spre lagarele naziste de exterminare, culminand cu incendierea localitatilor si uciderea maramuresenilor in toamna lui '44 (vezi cazul Moisei), cand razboiul era ca si pierdut, cand, cu ultima suflare, horthystii au lasat pamantul parjolit in urma lor. "Sumanele negre" au aparut ca o reactie la samavolniciile ungare.
P.S. Voi, cei din "tinutul secuiesc", stiti toate astea si chiar nu va e bine in Romania, care va da chiar mai multe drepturi decat ati avut vreodata? Veniti-va in fire! TRICOLORUL este unul dintre simbolurile sacre ale cetatenilor acestei tari si chiar presedintele Basescu ar trebui sa intervina, eliminandu-i pe primarii ce se inchina in fata altui drapel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.