CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Grasime transformata in laborator
Prin procedeul de interesterificare se distruge structura naturala a grasimilor, acizii fiind redistribuiti. Organismul nostru nu mai recunoaste produsul nou format s
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Grasime transformata in laborator
Prin procedeul de interesterificare se distruge structura naturala a grasimilor, acizii fiind redistribuiti. Organismul nostru nu mai recunoaste produsul nou format si ajunge sa se imbolnaveasca.


Fruhstuck este o grasime tartinabila vegetala, cu 25% continut de grasime. Ingredientele din care este fabricata sunt: "apa, uleiuri vegetale rafinate si grasimi vegetale interesterificate, emulsificatori (mono si digliceride E471, poliglicerol poliricinoleat E476), sare (0,48%), conservant (acid sorbic E200), arome, acidifiant (acid citric E 330), colorant (beta caroten E 160a(ii)), vitamina (A1, D3)".

Pentru 100 de grame de produs veti acumula o valoare energetica de 225 kcal/ 925kj: lipide 25g, proteine 0g, glucide 0g, vitamina A: 750 µg, vitamina D3: 2,5 µg, vitamina E: 7mg. Contributia la doza zilnica recomandata/ 100g produs este pentru vitamina A: 93%, vitamina D3: 50%, vitamina E: 70%.


ANALIZÃ…. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul este o "grasime sintetica obtinuta prin procedee chimice industriale de interesterificare a grasimilor de origine vegetala pentru a le face tartinabile (solide la temperatura camerei si foarte usor de intins pe paine)." Prin procesul de interesterificare se distruge structura naturala a grasimilor. Acizii grasi rezultati in urma acestui proces sunt apoi redistribuiti la intamplare, urmarindu-se obtinerea doar a usurintei de a intinde grasimea pe painea fara a se urmari aspectele nutritionale si de sanatate.

Pentru obtinerea acestor efecte grasimilor interesterificate li se adauga aditivi alimentari de tipul emulgatorilor (E471, E 476). Pentru marirea conservabilitatii produsului i s-a adaugat un conservant chimic E 200, acidifiant E 330. Pentru atractivitate produsul a fost colorat cu E 160a (ii). Produsul are un profil nutritional dezechilibrat fiind practic format numai din grasimi. Densitatea energetica este medie spre mare - 225 kcal/100 g.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, hepatice, renale, celor cu intoleranta la componentele produsului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.