Romanii lucreaza cel mai mult in UE, cu aproape opt ore mai mult decat media europeana, arata un studiu realizat de Facultatea de Stiinte Sociale si Politice a Universitatii Cambridge din Marea Britanie. In timp ce media saptamanala in tara noastra e
Romanii lucreaza cel mai mult in UE, cu aproape opt ore mai mult decat media europeana, arata un studiu realizat de Facultatea de Stiinte Sociale si Politice a Universitatii Cambridge din Marea Britanie. In timp ce media saptamanala in tara noastra este de 46 de ore, cea europeana este de numai 38,5 ore.

Romanii lucreaza 48 de ore pe saptamana, fiind depasiti doar de barbatii din Grecia, care lucreaza in medie 49 de ore. Romancele sunt femeile care muncesc cel mai mult din Uniunea Europeana - 44 de ore, cu 9 ore mai mult decat media din cele 27 de tari membre ale UE.

Per ansamblu, insa, femeile din tarile membre ale UE muncesc mai mult decat barbatii, deoarece la orele de serviciu se adauga si cele alocate ingrijirii familiei. De altfel, pentru femeile care lucreaza part-time orele de munca in gospodarie, ore pentru care nu primesc o remuneratie salariala, depasesc orele platite. O femeie angajata cu jumatate de norma munceste chiar mai mult decat un barbat cu norma intreaga, romancele avand printre cele mai scazute rate de angajare part-time din Uniune. Domeniile in care se inregistreaza cele mai multe ore de munca sunt agricultura si pescuitul. In Uniunea Europeana, trei sferturi din pozitiile de conducere sunt detinute de barbati.

Desi isi petrec cel mai mult timp la locul de munca, satisfactia profesionala a romanilor este printre cele mai scazute din Europa, alaturi de Bulgaria, Cehia, Estonia, ungaria si Italia. Angajatii in varsta si femeile care depun efort fizic au cea mai scazuta satisfactie in viata profesionala. Cei mai satisfacuti sunt angajatii full-time, dar care nu depasesc 48 de ore de lucru pe saptamana si care au un program flexibil. Procentul romanilor, care risca sa aiba probleme de sanatate, este dublu fata de media europeana. Printre cele mai frecvente probleme de sanatate pe care le reclama angajatii se numara durerile de spate si cele musculare, starea generala de oboseala, migrenele, nervozitatea si accidentele de munca.

Potrivit studiului Universitatii din Cambridge, Romania este, alaturi de Bulgaria, Cipru sau Ungaria, printre tarile in care probabilitatea de a lucra intr-un post care presupune efort intelectual si care ofera posibilitatea de a invata este mica. Cifrele arata ca programul de munca a crescut in tarile care au devenit recent membre ale UE, in vreme ce in celelalte state, numarul orelor de lucru este in scadere. La serviciu, femeile tind sa fie expuse unor riscuri sociale, cum sunt amenintarile, violenta fizica, hartuirea sexuala si discriminarea. In Romania si Bulgaria schimbarile dupa aderare au vizat reducerea numarului de barbati care au un al doilea loc de munca, dar timpul alocat de barbati muncilor gospodaresti a scazut de la 70 la 22%. Romanii au cel mai mare risc de a se surmena din cauza orelor suplimentare, arata studiul Cambridge.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.