Conform purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, conservatorii au depus la Camera Deputatilor un proiect de lege ce vizeaza anularea taxei de prima inmatriculare si obligarea statului sa returneze sumele incasate. "Am depus la Camera un proiect de lege prin care dorim doua lucruri: in primul rand, anularea taxei de prima inmatriculare si, in cadrul aceluiasi proiect, dorim ca toti acei romani care au platit aceasta taxa de prima inmatriculare pana la aceasta data sa-si primeasca banii inapoi. Noutatea este ca banii vor fi returnati prin efectul legii, deci statul se va ocupa sa returneze acesti bani, si nu va trebui ca fiecare persoana in parte sa initieze o actiune in instanta pentru a solicita returnarea banilor platiti cu titlul de taxa de prima inmatriculare", a spus Ciuca, citat de corespondentul Mediafax. Proiectul de lege a fost depus saptamana trecuta, iar conservatorii sunt decisi sa ceara adoptarea prin procedura de urgenta, a mai sustinut sursa citata. "In opinia noastra, nu are nimic de-a face cu o taxa de protectia mediului, este o taxa fiscala 100%, cu un singur scop clar si declarat, de a trage bani la buget, si cu un alt scop banuit - de a favoriza importatorii de autoturisme noi in defavoarea celor care importa autoturisme la mana a doua sau a celor care isi cumpara personal aceste autoturisme din Uniunea Europeana", a adaugat Ciuca. Şi Partidul Democrat a depus marti un proiect de lege privind anularea taxei de prima inmatriculare si returnarea catre cetateni a sumelor incasate. Presedintele PD, Emil Boc, a sustinut ca taxa contravine Tratatului de aderare si ca UE a aratat deja ca ea trebuie eliminata, pentru ca astfel se va crea un efect benefic asupra mediului si a parcului de masini din Romania.
Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat marti ca Guvernul va modifica taxa de prima inmatriculare, prin ordonanta de urgenta, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piata a masinii si a acceptat sa introduca o procedura de contestare pentru persoanele care se considera nedreptatite.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti ca taxa de prima inmatriculare auto poate fi modificata daca sunt neconcordante de ordin tehnic, dar nu va fi nici redusa si nici eliminata. El a amintit ca taxa auto nu reprezinta o masura fiscala, ci a fost introdusa de Guvern pentru a proteja mediul si pentru a stopa importul de masini second-hand, conform reglementarilor UE de limitare a emisiilor de noxe.
Comisia Europeana (CE) a trecut, in 28 noiembrie, la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare, autoritatile de la Bucuresti avand la dispozitie doua luni pentru a se conforma solicitarilor CE, care va inainta, in caz contrar, o plangere la Curtea Europeana de Justitie.