Un jurnalist italian de la cotidianul L'Espresso a strabatut timp de zece zile mai multe tari din UE, sub un nume fals, inscris in baza de date a persoanelor expulzate din Italia, pentru a dovedi ca masurile autoritatilor de la Roma i
Un jurnalist italian de la cotidianul L'Espresso a strabatut timp de zece zile mai multe tari din UE, sub un nume fals, inscris in baza de date a persoanelor expulzate din Italia, pentru a dovedi ca masurile autoritatilor de la Roma impotriva imigrantilor periculosi nu au valoare in restul Europei.

Reportajul jurnalistului Fabrizio Gatti, intitulat "Eu, roman «no limits»" si publicat in editia electronica de vineri a cotidianului L'Espresso, prezinta detaliat experientele acestuia in cele zece zile ale "experimentului" in care el a spalat parbrize pe strazile Parisului si ale Barcelonei si a dormit sub cerul liber in Austria si chiar la Monte Carlo, legitimandu-se in fata politistilor cu decretul de expulzare din Italia (in engleza si italiana), emis pe numele unui fals cetatean roman, Roman Ladu.

Gatti afirma ca a incercat, astfel sa devina "ceea ce in tara Mafiei, a Camorrei, a 'Ndrangheta si a recordurilor de coruptie a devenit, in imaginarul colectiv, simbolul pericolului national: un cetatean european fara acte, fara loc de munca, fara casa, fara domiciliu fix, nomad si nascut in Romania".

In timpul celor zece zile in care a circulat cu trenul intre diverse orase din Franta, Germania, Austria, Italia si Spania si a fost controlat de cinci ori de politia germana, austriaca, franceza si spaniola, jurnalistul a asteptat zadarnic ca autoritatile sa sesizeze faptul ca numele sub care calatorea el figureaza in baza de date comuna a serviciilor de politie din statele Schengen. Gatti se astepta fie sa fie expulzat in Romania, fie sa fie arestat pentru imigratie clandestina, intrucat numele sau "romanesc" figura in registrele politiei ca fiind unul dintre numele folosite de un imigrant clandestin irakian.

"In schimb, raspunsul (politistilor) era de fiecare data acelasi: «Multumim, puteti pleca»", precizeaza Gatti. "Asta inseamna 4.000 de kilometri de libertate care anuleaza orice eficacitate a expulzarilor cetatenilor europeni, cum pretinde pachetul cu masuri de siguranta, adoptat de Guvernul italian", adauga el.

"Astfel, Italia cu fricile ei ramane un caz izolat. Si fiecare tara devine un univers in sine. In Germania, invadata de 'Ndrangheta si socata de tragedia de la Duisburg, italienii sunt cei care sunt perchezitionati. In Austria, este de ajuns sa spui ca vrei sa ajungi la Verona, ca sa-i linistesti pe politisti si sa scapi basma curata. Iar la Barcelona, politia insasi te invata cum sa cersesti fara sa-i deranjezi pe trecatori", a constatat ziaristul.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.