Avansul economiei din zona euro se va reduce in 2008, in timp ce scaderea inflatiei, limitarea creditarii si un euro puternic vor face ca majorarea dobanzii de referinta de catre BCE sa fie nemotivata, se arata intr-un raport al OECD, citat de Reuter
Avansul economiei din zona euro se va reduce in 2008, in timp ce scaderea inflatiei, limitarea creditarii si un euro puternic vor face ca majorarea dobanzii de referinta de catre BCE sa fie nemotivata, se arata intr-un raport al OECD, citat de Reuters, a informat ieri Mediafax. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a aratat, in raportul sau bianual, ca zona euro (care include cele 13 tari din Uniunea Europeana care au adoptat euro ca moneda unica) ar trebui sa depaseasca relativ neafectata problemele de pe pietele financiare, intrucat cresterea numarului de salariati si salariile mai mari vor sprijini consumul.
Economia din aceasta zona monetara se va reduce de la 2,6% in 2007 la 1,9% anul viitor, inainte de a urca, potrivit prognozei, la 2% in 2009, avand in vedere ca ratele mai ridicate ale dobanzii, aprecierea euro si inasprirea conditiilor de creditare descurajeaza activitatea economica.
"Investitiile in afaceri si exporturile ar trebui sa ramana un punct de sprijin al activitatii, exporturile fiind majorate de cresterea pietelor emergente", se arata in raportul mentionat.
Guvernele din zona euro ar trebui sa sprijine afacerile prin echilibrarea bugetelor si prin continuarea adoptarii de reforme structurale, mai ales prin relaxarea regulilor rigide de pe piata muncii, astfel incat sa reduca somajul in randul tinerilor.Puterea de cumparare a banilor, in scadereRata inflatiei se va mentine in 2008 la nivelul din acest an, de 2,2%, peste tinta Bancii Centrale Europene, de sub 2%, dar totusi inferior nivelului de 3% din luna noiembrie.
"Rata inflatiei se va reduce din nou pana in apropierea obiectivului BCE pe termen mediu. Din acest motiv, precum si din cauza ca aprecierea euro si inasprirea conditiilor de creditare au condus la conditii mai stricte pe piata monetara in ultimele luni, nu este nevoie de o viitoare majorare a dobanzii de referinta", se arata in raportul OECD.
BCE s-a reunit ieri, 6 decembrie, pentru a decide asupra nivelului dobanzii de referinta pentru zona euro, dar majoritatea analistilor previzioneaza ca banca va mentine nivelul actual al ratei dobanzii, de 4%, pe fondul perspectivelor de incetinire a economiei.
OECD presupune ca problemele de pe piata creditelor, determinate de criza din sectorul imprumuturilor ipotecare riscante din SUA, se vor reduce, iar investitorii vor avea la dispozitie fonduri, la un nivel atractiv al ratelor.
Incetinirea activitatii din sectorul constructiilor si consumul redus, care se va majora doar in a doua jumatate a anului 2008, vor influenta cresterea economica.
Totusi, OECD nu considera ca vanzarile multor exportatori vor scadea ca urmare a aprecierii euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.