CHESTIUNEA ZILEIIn 2007, Romania a reusit un onorant loc patru intr-un sondaj ce constata starea coruptiei in UE. Compania este fericita, podiumul mitei fiind ocupat de Macedonia, Kosovo, Albania. O treime din romani cred ca fara mita poti sa t
 CHESTIUNEA ZILEIIn 2007, Romania a reusit un onorant loc patru intr-un sondaj ce constata starea coruptiei in UE. Compania este fericita, podiumul mitei fiind ocupat de Macedonia, Kosovo, Albania. O treime din romani cred ca fara mita poti sa te spanzuri, ca nu pupi nimic de la viata. Exemplele vii nu lipsesc. Ieri, un comisar de la politia rutiera a fost prins luand spaga. Va dati seama cati datatori de spaga conduc ca dracua€™ pe soselele patriei! Dar si cati "primitori" fac legea pe aceleasi sosele! Scandalul procurorilor-sefi banuiti de aranjarea concursului de promo­vare ilustreaza fidel apetenta unor con­cetateni pentru coruptie. Deopo­triva a unora care dau si a unora care iau. O treime din populatie. O treime care da si una care ia. E vorba despre un consens ce face din spa­ga virtute nationala. Cand un procu­ror-sef pune botul la coruptie, justitia din tara respectiva e pe cale sa-si atinga idealurile de justitie. Neagra. Existand o economie neagra, viata a nascut echitabil si justitia de aceeasi culoare, care sa-i acopere necesi­tatile. Procurorul-sef care da mita ca sa-si implineasca aspiratia spre un scaun foarte inalt, el trudeste intr-o ramura productiva a economiei. Lu­crea­za pentru spagile viitoare. Oricat esti de naiv si crezi ca orbetele in jus­titie, tot pricepi ca daca un procuror descurcaret da 30.000, 40.000 sau 50.000 de euro pentru a afla subiec­tele concursului, postul acela, aflat la motul Parchetului, produce. La ur­ma urmei, daca democratia costa, jus­titia de ce ar fi moca? Procurorii spa­gari deci n-or sa recunoasca in rup­tul capului ca, in cazul lor, e vorba despre coruptie. Ci despre o in­ves­titie. Dai 30.000, 40.000 sau 50.000 ca sa scoti de cateva ori mai mult pana la pensie. Sondajele care vorbesc despre performantele justitiei contra-cost demonstreaza in fond perenitatea mitei in Roma­nia. Au disparut oameni, obisnuinte, mentalitati, meserii. Coruptia, nimic. Coruptia e un indicator de neclintit, ca muntii, vaile si apele patriei. Gu­- v­ernele noastre s-au dat de ceasul mor­tii sa creasca PIB-ul si sa micso­reze inflatia. Coruptia s-a descurcat insa singura. Cu mult mai bine decat in vechea Europa, unde nivelul ei este de veacuri submediocru, 5%. Daca Romania avea procentul asta mize­rabil, procurorii spagari erau ban­tuiti de ideea tampita de a face justitie doar de dragul adevarului. Ceea ce ne-ar fi tinut departe de Ma­cedonia, Kosovo si Albania. Albania fiind tara al carei presedinte, Beri­sha, si-a acuzat nationala de fotbal ca i-a vandut Romaniei meciul de calificare la europene. Adica la un meci unde chiar n-aveam nevoie sa dam spaga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.