Ministerul Culturii si Cultelor a organizat ieri o conferinta de presa speciala dedicata dezvaluirilor facute de ZIUA cu privire la achizitiile de arta in 2007. Secretarul general al MCC, Virgil Stefan Nitulescu (foto), a respins acuzatiile facute de
Ministerul Culturii si Cultelor a organizat ieri o conferinta de presa speciala dedicata dezvaluirilor facute de ZIUA cu privire la achizitiile de arta in 2007. Secretarul general al MCC, Virgil Stefan Nitulescu (foto), a respins acuzatiile facute de 66 de artisti plastici, critici de arta si galeristi, acuzatii publicate in editia noastra de ieri. Nitulescu a precizat ca nu exista nici o "ilegalitate" in derularea programului de achizitii de opere de arta pentru Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). Cu jumatate de gura, oficialul MCC a dat, insa, dreptate celor care au contestat prin intermediul ZIUA felul dubios in care s-au cheltuit 500.000 de euro pentru 197 de picturi, desene, fotografii, obiecte de arta si filme achizitionate de MCC pentru MNAC.
Practica dezaprobata
Nitulescu a afirmat in nume personal, nu al MCC!, ca dezaproba practica de a fi achizitionate lucrari ale unor membri ai Comisiei de selectie, asa cum s-a intamplat cu trei dintre juratii Comisiei de achizitie, Dan Palade, Radu Solovastru si Dan Covataru. "A fost strict decizia Comisiei, de care ministerul, care nu a avut nici un fel de implicare in procesul de jurizare, nu a fost incunostiintat decat dupa incheierea lucrarilor Comisiei. Lasand la o parte opiniile noastre personale, care nu sunt favorabile unui asemenea demers, am constatat ca nu s-a comis nici o ilegalitate", a afirmat Virgil Nitulescu. OUG 34/ 2006, dupa care a fost facuta procedura de achizitie, afirma clar, la art. 68, ca persoanele juridice sau fizice care sunt implicate direct in procesul de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor nu au dreptul de a fi candidat, ofertant, ofertant asociat sau sub contractant, sub sanctiunea excluderii din procedura de atribuire. Nitulescu a reluat informatia potrivit careia "excluderea galeristilor si colectionarilor din programul de achizitii este, cu adevarat, regretabila, dar a fost strict conjuncturala, fiind, de altfel, sugerata de Uniunea Artistilor Plastici - UAP".
Presedintele UAP, sculptorul Dumitru Serban, ne-a declarat in exclusivitate ca n-a sugerat niciodata nimic MCC. Mai mult, Serban a incercat sa ia legatura cu Adrian Iorgulescu, imediat dupa anuntul achizitiei de arta, dar ministrul Culturii si Cultelor nu l-a contactat niciodata. Presedintele UAP spera ca in viitor achizitiile de arta sa aiba loc la vedere, nu prin intermediul fotografiilor, cum s-a intamplat, in cadrul unui eveniment national pe care UAP il poate organiza. In fata lucrarilor expuse, toti actorii pietei de arta - colectionari, galeristi, muzee si MCC - pot cumpara operele de arta expuse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.