Barometrul de Opinie Publica (BOP) dat publicitatii joi consolideaza pozitia de numar unu a lui Nicolae Ceausescu in ierarhia liderilor politici romani din ultima suta de ani.

Este pentru a doua oara - prima testare a opiniei publice pe aceasta tema a avut loc in 1999 - cind Nicolae Ceausescu e nr. 1 in clasamentul celor mai buni lideri politici pe care i-a avut Romania in ultimul secol. In urma cu opt ani, 22% dintre romani il investeau cu atribute pozitive pe dictatorul comunist roman; acum sint mai mult cu un procent cei dispusi sa il pretuiasca pe Ceausescu. E drept, „cel mai iubit fiu al poporului" domina copios si categoria in oglinda cu cea invocata mai sus - „care e liderul care a facut cel mai mult rau Romaniei?". De asemenea, procentajul romanilor care il demonizeaza pe Nicolae Ceausescu e in crestere fata de precedenta investigare: in 1999, 22%, acum 24%.

Pozitia de lider autoritar in ambele ierarhii detinuta de Nicolae Ceausescu este interesanta sub aspect analitic. La categoria „cel mai rau lider politic", nu e mult de comentat; liderul trebuie acceptat, in mod natural. In plus, e firesc faptul ca in acest clasament mai apar si alte personaje funeste pentru istoria moderna a Romaniei, cum ar fi Ion Iliescu, Ion Antonescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Insa locul unu la „cei mai buni lideri politici", pentru a doua oara consecutiv si la distanta de aproape doua decenii de la caderea comunismului, este socant. Iar pentru cei care au „citit" sociologic datele acestui BOP, surprinzator. Exista, pe de alta parte, si explicatii pentru aceasta stare de fapt. Mai precis, avem doua categorii de „nostalgici ai lui Ceausescu". Prima: „Cei nemultumiti de nivelul actual de trai (aproximativ doua treimi)". A doua: „Cei care, desi relativ multumiti de felul in care traiesc, sint nemultumiti de Guvernul actual (aproximativ o treime)". Furia si frustrarea acestora, insumate, dau o cota formidabila si, totodata, inspaimintatoare pentru Nicolae Ceausescu.

Deci, socant si, dincolo de aparente, totusi explicabil. Plus o intrebare din al carei raspuns s-au nascut multe nevroze (individuale sau colective): cum a fost posibil sa uitam atit de repede? Pe de alta parte, daca Nicolae Ceausescu e considerat de mai mult de o cincime dintre romani ca fiind cel mai benefic lider politic al ultimului secol, avem totusi un motiv sa ne bucuram: bine ca nu mai e in viata! V-ati imaginat: ce-ar fi fost daca ar fi fost si si-ar fi facut un partid?