Igiena precara, gestionarea defectuoasa a deseurilor, neaplicarea unor masuri profilactice in prevenirea aparitiei lor pot fi invitatii deschise pentru insecte si rozatoare atat in sectorul alimentar, cat si in gospodarii.

Insectele fac p
Igiena precara, gestionarea defectuoasa a deseurilor, neaplicarea unor masuri profilactice in prevenirea aparitiei lor pot fi invitatii deschise pentru insecte si rozatoare atat in sectorul alimentar, cat si in gospodarii.

Insectele fac parte din increngatura artropode, adica sunt vietati nevertebrate, cu corp segmentat si picioare articulate. Ele sunt grupate in zburatoare (mustele) si taratoare (gandacii si furnicile).


EFECTE. Insectele sunt de nedorit atat prin disconfortul pe care il produc, dar mai ales prin implicatiile in transmiterea bolilor. Astfel, insectele pot fi vectori pasivi pentru febra tifoida, hepatita virala de tip A, dizenterie si toxiinfectii alimentare. De asemenea, insectele pot produce infestarea unor produse alimentare, cu consecinte economice, dar si pentru starea de sanatate a consumatorilor datorita substantelor alergene lasate in alimente. Interesant este ca pe corpul unei muste se pot gasi circa 6-7 milioane de microbi, iar in intestinul ei pana la 30 de milioane de microbi. Nu trebuie omis faptul ca mustele mananca si regurgiteaza tot timpul.


Gandacii din speciile mai des intalnite care pot aparea intr-o bucatarie precar igienizata sunt: gandacul rosu de bucatarie "Blatella germanica" si gandacul negru de bucatarie "Blatella orientalis". Gandacul rosu este omnivor (mananca orice), prefera caldura si intunericul, dar se deplaseaza si pe lumina, este catarator, raspandindu-se pe verticala in toata cladirea. Gandacul negru este omnivor, prefera caldura, intunericul si umiditatea, se deplaseaza mai ales pe orizontala.


Masurile de profilaxie si combatere implica indepartarea sursei de hrana, indeosebi a gunoaielor, resturilor alimentare, murdariei prin curatenie generala, curenta si permanenta, corect efectuata, prin protejarea alimentelor cu folii sau in recipiente etanse, prin evacuarea ritmica a gunoiului si a obiectelor nefolositoare, prin impiedicarea patrunderii insectelor, depistand caile de acces si efectuand operatii de obturare a fisurilor, crapaturilor, geamurilor si gurilor de aerisire din bucatarie si depozite.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.