Cele trei au fost "privilegiate" in cadrul rectificarilor bugetare
Desi bugetul i-a fost redus, Educatia a continuat sa cheltuiascaSe pare ca Ministerele Muncii, Agriculturii si Transporturilor administreaza haotic banii publici. De-a lungul anu
Cele trei au fost "privilegiate" in cadrul rectificarilor bugetare
Desi bugetul i-a fost redus, Educatia a continuat sa cheltuiascaSe pare ca Ministerele Muncii, Agriculturii si Transporturilor administreaza haotic banii publici. De-a lungul anului 2007, prin doua rectificari, bugetele celor trei ministere au fost suplimentate cu sume importante, dar, cu toate acestea, cheltuielile din noiembrie au fost cu mult mai mari fata de media lunara inregistrata pana in octombrie, ceea ce a dus la crearea deficitului de circa 1% din PIB dupa primele 11 luni ale anului. La crearea deficitului a "contribuit" si Ministerul Educatiei, caruia, culmea, la a treia rectificare bugetara (n.r. - din noiembrie) i-au fost reduse cheltuielile cu 452 milioane lei. Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor a declarat ieri, pentru Mediafax, ca "aceste ministere au sarit in noiembrie cu sume foarte mari fata de cheltuielile din perioada anterioara. Trebuie sa vedem ce se va intampla in decembrie, dar vom fi foarte atenti pe executie". Ea a aratat ca, oricum, prin rectificarea bugetara din noiembrie au fost incluse limite de cheltuieli, iar deficitul final nu ar putea depasi nivelul programat, de 2,4% din PIB.Unde s-au dus banii...In privinta sumelor mai mari alocate de ministere, oficialul MEF a detaliat ca Ministerul Agriculturii a realizat transferuri masive in teritoriu pentru plata tuturor subventiilor si despagubirilor asumate. Transferuri mari in teritoriu a realizat si Ministerul Educatiei, principala destinatie fiind investitiile in repararea si consolidarea scolilor. Pentru Ministerul Muncii, Doina Dascalu a explicat ca pensiile agricultorilor au reprezentat, de asemenea, o suma importanta. La discutiile privind proiectul de buget pentru anul viitor, din cadrul comisiilor parlamentare reunite de buget-finante, Doina Dascalu a anuntat ca, dupa primele 11 luni ale acestui an, bugetele locale au inregistrat un excedent de aproape 1% din PIB, in timp ce Fondul de sanatate are un excedent de aproape 800 de milioane lei.
Executivul a aprobat alte doua rectificari de buget, in 2007, prin care a mentinut, insa, deficitul bugetar la nivelul programat de 2,8% din PIB. Prima rectificare din 2007 a avut loc in iunie si a fost impusa de necesitatea de a majora cheltuielile in agricultura, pentru a acoperi pagubele produse de seceta.
La rectificarea bugetara din iunie au primit, in principal, sume suplimentare: Ministerul Agriculturii (1,9 miliarde lei), al Transporturilor (600 milioane lei), al Sanatatii (355 milioane lei).
In septembrie, Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetara din acest an si a alocat cele mai mari sume Ministerului Muncii (1,38 miliarde lei) pentru plata ajutoarelor sociale, a ajutoarelor de incalzire, a pensiilor agricultorilor si Ministerului Administratiei si Internelor (865 milioane lei pentru plata salariilor si a pensiilor politistilor si pentru compensarea cresterilor de preturi la energia termica).Peste 1500 milioane lei, pentru Ministerul Muncii si TransporturilorConform proiectului de rectificare bugetara din noiembrie, Ministerul Muncii a primit o suplimentare de cheltuieli de 814 milioane lei, iar Ministerul Transporturilor a beneficiat de o majorare de 688,8 milioane lei, din credite externe. Pe de alta parte, bugetele celorlalte ministere au fost suplimentate cu sume mai mici de bani, dupa cum urmeaza: Ministerul de Interne a primit 420 milioane lei, Ministerul de Justitie 98,2 milioane lei, Cultura 76,5 milioane lei.
Majorarea primita de Ministerului Muncii se datoreaza in principal cresterii cu 30% a bugetului pentru pensiile agricultorilor in lunile noiembrie si decembrie. "S-a aprobat o majorare si la nivelul platii alocatiei pentru copii, a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si a indemnizatiei pentru cresterea copilului", declara la mijlocul lunii noiembrie, Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, aprecia ca executia anuala se va inchide cu un deficit cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie.
Guvernul a realizat a treia rectificare a bugetului din acest an pentru a reorienta si a ajusta unele cheltuieli, destinatia principala a majorarilor urmand sa fie investitiile in infrastructura, spunea ministrul Economiei si Finantelor.
Rectificarea din noiembrie se realiza dupa analiza executiei bugetare de la incheierea primelor zece luni din 2007 si avea ca scop principal directionarea unor fonduri, in functie de programul bugetar.
Vosganian estima acum cateva saptamani cheltuielile mari din noiembrie. El spunea ca "vom intra pe deficit si pana la sfarsitul anului vom avea un control strict al cheltuielilor bugetare". Mai sunt in jur de 25 de zile pana la sfarsitul anului. Sa fie oare timp destul pentru acest control?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.