Sectorul privat are 3,6 puncte din 3,9
Romania, Cambodgia, Pakistan, pe primele pozitii in topul tarilor corupteLa mai putin de un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, eforturile pe care guvernantii le fac pentru a diminua nivelul co
Sectorul privat are 3,6 puncte din 3,9
Romania, Cambodgia, Pakistan, pe primele pozitii in topul tarilor corupteLa mai putin de un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, eforturile pe care guvernantii le fac pentru a diminua nivelul coruptiei din tara par a fi ineficiente. Studiul prezentat ieri de catre compania Transparency International (TI), cu privire la nivelul coruptiei la nivel global, arata ca Romania se situeaza pe primele pozitii, cu un scor de 3,7 puncte, alaturi de tari precum Cambodgia, Pakistan sau regiunea Kosovo. La fel ca in anul precedent, si in acest an cele mai corupte institutii din tara sunt partidele politice si Parlamentul cu un punctaj de 3,9, respectiv 3,8.
In general, perceptia populatiei asupra coruptiei nu s-a schimbat foarte mult in ultimii patru ani. Cu adevarat ingrijoratoare sunt opiniile cetatenilor asupra unor anumite sectoare, cum ar fi mediul de afaceri. Perspectiva publicului asupra acestui mediu s-a deteriorat in timp, ceea ce inseamna ca acesta a devenit mult mai critic in ceea ce priveste rolul sau in relatie cu "mita", sau coruptia in general. Astfel, sectorul privat se afla pe locul sase, cu un punctaj de 3,6, in topul institutiilor din Romania afectate de coruptie in acest an si pe locul patru cu aproximativ 50%, la nivel global. Intr-o situatie similara se afla si coruptia inregistrata in birourile pentru inregistrarea sau eliberarea permiselor sau pasapoartelor. Acest sector a inregistrat in 2007 un punctaj de 2,9 si se situeaza pe locul opt, inregistrand procente mult mai mari fata de anul trecut.10% au dat spaga pentru obtinerea unor documenteLa intrebarea "Ati dat mita, in orice forma, dumneavoastra personal sau cineva apropiat dumneavoastra, in ultimele 12 luni?", dintre cei 208 de intervievati, 10% au raspuns "da", pentru birourile de inregistrari sau eliberari de documente. Aceeasi intrebare, adresata cetatenilor din Uniunea Europeana (inclusiv Romania si Bulgaria), plaseaza Romania pe primul loc, cu un raport de 33%, aceasta fiind urmata de Bulgaria cu 7%, pe ultimul loc fiind Uniunea Europeana cu 5%.
In studiul anterior realizat de aceeasi companie, TI Romania, Bulgaria depasea Romania in topul celor mai corupte tari.
"Nu spunem ca Bulgaria nu ar fi o tara mai corupta decat Romania. Studiul de azi prezinta opinia cetatenilor cu privire la coruptia existenta in tarile respective. Şpagile care se dau in Bulgaria pot fi mai numeroase decat cele din tara noastra, dar atat timp cat acestea sunt foarte mici si sunt percepute ca bacsis, populatia nu le considera mita. Acest lucru nu se intampla si in Romania, unde spagile date sunt foarte mari", a explicat Victor Alistar, TI Romania."Nivelul coruptiei va creste in urmatorii ani"Comparativ cu anul 2004, coruptia la nivel global s-a diminuat in aproape toate institutiile cu exceptia sectorului privat, organizatiilor religioase si a ONG-urilor.
In ceea ce priveste perceptia cetatenilor asupra coruptiei din urmatorii ani, 54% dintre intervievati au spus ca nivelul acesteia va fi mult mai ridicat, in timp ce doar 26% au fost de parere ca situatia va ramane neschimbata. 20% dintre acestia sunt de parere ca problema coruptiei va fi abordata cu seriozitate, fapt ce va duce la o scadere considerabila a nivelului inregistrat in acest an.
In ceea ce priveste nivelul coruptiei din Politie, aceasta este suficient de mare pentru a plasa institutia pe locul cinci, cu 3,7 procente, la fel si serviciul medical. Cu toate acestea, majoritatea intervievatilor a declarat ca nu au dat spaga politiei.
Un caz recent confirma rezultatele prezentate in raport cu privire la spagile ce se dau in institutii ce apartin de sistemul judiciar. Un ofiter de politie, cu gradul profesional de comisar, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile pentru ca ar fi luat mita in scopul neaplicarii sanctiunilor privind abaterile de la regulile circulatiei pe drumurile publice.
Sondajul "Voice of the People", prezentat ieri de Transparency International, a fost realizat in 60 de tari, cercetarea de teren avand loc in perioada iunie - septembrie a acestui an. Studiul a fost realizat pe un esantion de 63.199 de respondenti, cu varste cuprinse intre 15 si 65 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.