Din punctul de vedere al costurilor de trai, Luanda este cel mai scump oras din lume pentru expati, la polul opus situandu-se Maseru, din Lesotho, Africa. Conform celei mai recente cercetari a companiei de resurse umane ECA International, Oslo ocupa
Din punctul de vedere al costurilor de trai, Luanda este cel mai scump oras din lume pentru expati, la polul opus situandu-se Maseru, din Lesotho, Africa. Conform celei mai recente cercetari a companiei de resurse umane ECA International, Oslo ocupa al doilea loc in topul celor mai scumpe locatii din lume, urmat fiind de Moscova si Stavanger, din sudul Norvegiei. "Explozia bunurilor de consum din ultimii cativa ani a condus la aprecieri majore ale monedelor nationale in tarile exportatoare de astfel de produse, precum Angola, ceea ce a facut ca acestea sa devina locatii din ce in ce mai scumpe pentru expati", explica Lee Quane, general manager Eca International Hong Kong. Acesta a adaugat: "Unii ar putea fi surprinsi sa vada locatii din Africa in topul celor mai scumpe 10 locatii din lume. Cu toate acestea insa, avand in vedere ca studiul ECA ia in considerare bunuri si servicii echivalente, anumite produse si branduri achizitionate in mod uzual de catre expati, care nu sunt foarte accesibile la nivel local, pot fi foarte scumpe".Beijing-ul si Shanghai-ul ajung din urma Hong Kong-ulLa nivel mondial, o crestere puternica a costurilor de trai pentru expati este inregistrata de orasele chineze, ca urmare a aprecierii monedei nationale (yuan-ul) si a majorarii preturilor la alimente. Astfel, orase precum Beijing si Shanghai - ce se situeaza actualmente pe pozitiile 13 si, respectiv, 23 in topul chinez - tind sa ajunga din urma locatii in mod traditional mai scumpe din regiune, precum Hong Kong sau Taipei. "Desi diferenta intre costurile de trai pe intregul teritoriu al Chinei ramane una semnificativa, Beijing-ul (locul 95 mondial) situandu-se cu 87 de pozitii mai sus decat cel mai ieftin oras chinez pentru straini, Xiamen, costurile de trai din orasele chineze secundare cresc rapid", subliniaza Quane. Acesta precizeaza ca, spre exemplu, cheltuielile pe care ar trebui sa le faca un expat in Chongqing s-au majorat cu aproximativ 12% in ultimele 12 luni, ceea ce reprezinta un nivel dublu fata de rata de crestere inregistrata de Beijing in aceeasi perioada.
In Hong Kong, cresterea anuala medie de 6% a costurilor produselor si serviciilor destinate expatilor a determinat, in ciuda declinului monedei nationale, mentinerea acestuia in topul celor mai scumpe locatii. Astfel, Hong Kong-ul ramane al cincilea cel mai scump oras din regiune, in timp ce, la nivel global, se claseaza pe locul 79. Pe de alta parte, un alt oras de top, Taipei, a pierdut 6 locuri, acest fapt fiind cauzat de deprecierea dolarului american, si, implicit, a monedei nationale.Seul si Islamabad: extremele asiatice pentru strainiIn Asia, majoritatea oraselor au avansat in topul mondial al celor mai scumpe locatii, acestea inregistrand de fapt unele dintre cele mai semnificative rate de crestere a preturilor din lume. La nivelul intregului continent, Seul (foto jos) isi mentine pozitia ca cel mai scump oras asiatic pentru expati, in timp ce, pe plan mondial, a trecut de pe locul 8 pe pozitia a saptea. In ultimul an, Tokyo, cea de-a doua cea mai scumpa locatie asiatica, a iesit din topul 10 mondial, clasandu-se pe pozitia a 13-a. Deprecierea yen-ului fata de alte monede majore, in corelatie cu inflatia scazuta, a dus la scaderea semnificativa a costurilor de trai pentru expati in Tokyo, Yokohama si Kobe in ultimii ani.
In Asia, cea mai ieftina locatie pentru expati este Islamabad, urmat fiind de Colombo, Bangalore, Ho Chi Minh City si Karachi. In medie, bunurile si serviciile sunt cu circa 140% mai scumpe in Seul decat in Islamabad, in timp ce in Hong Kong acestea sunt cu aproximativ 75% mai scumpe decat in capitala Pakistanului. Cel mai mare declin, de 11 locuri, al costurilor de trai din regiune a fost inregistrat de Jakarta, care a ajuns pe pozitia 153.
Fata de pozitia detinuta in topul din 2006, Singapore a avansat cu 10 locuri, aceasta evolutie putand fi explicata partial prin majorarea taxei aplicate bunurilor si serviciilor de consum, ce a crescut de la 5% la 7%. Avand in vedere ca, pe de alta parte, Hong Kong-ul si-a mentinut pozitia, distanta dintre cele doua locatii se micsoreaza rapid. Aprecierea monedei tailandeze din ultimele 12 luni este reflectata de locul al 20-lea detinut de Bangkok in topul mondial, costurile bunurilor si serviciilor destinate expatilor fiind semnificativ mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.In India, economia si preturile cresc simultanUna dintre cele mai notabile schimbari petrecute la nivelul continentului asiatic a avut loc in India, unde dezvoltarea economica rapida a dat un impuls pozitiv preturilor multor bunuri si servicii. In corelatie cu aprecierea rupiei fata de alte monede majore, acest fapt a dus la cresterea semnificativa a costurilor de trai pentru expati. Mumbai si New Delhi au avansat cu 14, respectiv 16 locuri in clasament, in timp ce Hyderabad se situeaza mai sus cu 21 de pozitii. Pe de alta parte, Bangalore a avansat cu 15 pozitii, situandu-se pe locul al 205-lea la nivel mondial si indepartandu-se astfel pentru prima data de topul celor 5 cele mai ieftine locatii din lume.Pozitia detinuta de capitala Angolei poate fi explicata prin explozia economiei bunurilor de consum din ultimii ani - in aceasta tara exportatoare de astfel de produse, boom-ul a dus la o intarire a monedei nationale si, implicit, la cresterea costurilor de trai


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.