Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala in dosarul mineriadei unde era acuzat in legatura cu evenimentele din 13 iunie 1900 cand a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii.
Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, ieri, dupa ce a anuntat infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu, ca a constatat mai multe incalcari ale legii in instrumentarea cauzei.

"In primul rand, procesul verbal de incepere a urmaririi penale trebuie sa intruneasca cateva conditii de forma prevazute in mod expres in codul de procedura penala. Sunt mai multe incalcari ale legii, in primul rand persoana care a inceput urmarirea penala si in al doilea rand nu au fost respectate conditiile de fond si de forma ale actului procedural. In ceea ce priveste calitatea celui care a intocmit urmarirea penala, pot sa va spun ca urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, desi acesta nu era legal investit sa faca urmarire penala in cauza. In momentul in care solutia in acest dosar a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea", a declarat Kovesi.

Nefiind investit sa efectueze acte de urmarire penala in dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuala sa emita un proces verbal, a mai spus Kovesi. "Procurorul Dan Voinea era incompatibil sa efectueze acte de urmarire penala in acest dosar intrucat initial dumnealui a fost cel care a sesizat instanta de judecata si a facut cercetarile initiale in acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil sa mai faca acte de urmarire penala", a mai spus procurorul general.

Kovesi a explicat ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu. "Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor", a declarat Kovesi.
Kovesi a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue.

Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, pe 5 decembrie, ca Parchetul General nu analizeaza solutia in dosarul mineriadei, ci doar verifica legalitatea emiterii actului de procedura penala, din timpul urmaririi penale, in cazul unui invinuit din dosar. Avocatul lui Ion Iliescu a contestat recent actul de procedura penala. “S-a depus plangere impotriva actului de procedura penala emis in timpul urmaririi penale. Acum analizam daca s-au indeplinit conditiile de fond si forma pentru emiterea lui. Deocamdata avem un caz in lucru care este o disjungere cu privire la anumite aspecte ale mineriadei din 1990. Nu priveste insa intregul dosar al mineriadei, ci este doar o parte care priveste persoanele civile”, a declarat procurorul general al Romaniei.