Ziarul 'Gardianul>> publica astazi dovezi care demonstreaza ca in 1995 reprezentanti ai statului romån si reprezentanti ai statului iranian au negociat o afacere ce presupunea vanzarea unor arme catre Iran. In ultima perioada, in presa s-au da
Ziarul 'Gardianul>> publica astazi dovezi care demonstreaza ca in 1995 reprezentanti ai statului romån si reprezentanti ai statului iranian au negociat o afacere ce presupunea vanzarea unor arme catre Iran. In ultima perioada, in presa s-au dat publicitatii anumite informatii, insa niciodata acte doveditoare.

Afacerea „Arme pentru Iran“ a revenit in actualitate dupa ce zilele trecute fostul consilier prezidential Marius Oprea a fost audiat in acest caz de reprezentanti ai DNA. Oprea a declarat, ieri, pentru „Gardianul“ ca nu el trebuia audiat la DNA, ci negociatorii contractului. „Gardianul“ prezinta in exclusivitate numele romanilor care au facut parte din delegatia care a negociat, in anul 1995, cu partea iraniana: Eugen Lascau, Nicolae Ichim, Ion Voinea, Lucia Florescu.(vezi facsimil 1)



Marius Oprea a precizat ca anterior prezentei sale la DNA, nu a stiut in ce calitate a fost citat. Ulterior a aflat ca are calitatea de martor. In acest sens, Marius Oprea ne-a declarat, ieri, ca le -a spus procurorilor sa-i schimbe calitatea de martor in cea de denuntator pentru ca el nu a fost martor la aceasta tranzactie. Mai mult, el a acuzat faptul ca citatia a fost trimisa in data de 14 noiembrie in plina campanie electorala. Mai mult decat atat, el a atras atentia ca pe citatie nu este scrisa calitatea in care a fost chemat. (vezi facsimil 2)



Inceputul scandalului
Povestea incepe in 30 octombrie 2006 cand Marius Oprea a depus la Parchetul Militar documentele care certificau tranzactia. Documentele arata clar ca tranzactia a avut valoarea de aproximativ 9 milioane de dolari, Oprea mai preciza, la acea vreme, ca statul roman se angaja inclusiv sa instruiasca militarii iranieni pentru a sti sa foloseasca acest tip de rachete care se amplaseaza si se lanseaza de pe camioane. De asemenea, el a mai subliniat ca alte persoane care ar putea sa cunoasca detalii despre aceasta operatiune sunt Gheorghe Tinca, fost ministru al apararii nationale, generalul Dumitru Cioflina, fost sef al Statului Major General, colonelul Toma Anton, fost director al Romtehnica, si colonelul Costica Laptes, fostul sef al Grupului Industrial al Armatei- Regie Autonoma. (vezi facsimil 3)


Parteneriat pentru pace
Oprea a sustinut, in nenumarate randuri, ca odata ce, in anul 1994, Romania a semnat un parteneriat pentru pace cu NATO, inseamna ca prin incheierea acestui contract oficialii statului roman au incalcat intelegerea si au pus in pericol stabilitatea internationala. „Exista o dispozitie scrisa semnata de unul dintre sefii de la Romtehnica prin care se atrage atentia salariatilor ca sa nu se vorbeasca in fabrica despre delegatia straina ca fiind din Iran, ci sa se foloseasca sintagma 'delegatia din Egipt>>.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.