Compania indiana va plati, in doua saptamani, 43 mil. euro
MSL vrea sa adauge alte 150.000 de tone capacitatii existenteGrupul indian Maharashtra Seamless (MSL), principala companie a DP Jindal Group, va achizitiona uzina de tevi SC Republica SA
Compania indiana va plati, in doua saptamani, 43 mil. euro
MSL vrea sa adauge alte 150.000 de tone capacitatii existenteGrupul indian Maharashtra Seamless (MSL), principala companie a DP Jindal Group, va achizitiona uzina de tevi SC Republica SA din Romania, aflata in procedura de faliment dupa anularea in instanta a contractului de privatizare incheiat in 2003 cu un consortiu din care faceau parte doua companii rusesti. Potrivit cotidianului indian Economic Times, citat de agentiile noastre de presa, uzina va fi preluata de catre producatorul indian de tevi in schimbul a aproximativ 43 de milioane de euro. Licitatia publica cu strigare a fost organizata de lichidatorul Moore Stephens RVA, cu asistenta casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Publicatia indiana a relatat ieri, fara a cita insa sursele, ca licitatia a fost castigata de Maharahstra Seamless, pentru 2,5 miliarde de rupii (circa 43,5 milioane de euro), tranzactia urmand sa se finalizeze in termen de doua saptamani. Firma indiana a confirmat viitoarea achizitie, intr-un comunicat transmis Bursei din Bombay, dar nu a oferit detalii privind termenul de finalizare si nici nu a specificat pretul.
Achizitia are ca scop dublarea capacitatii de productie a MSL la 700.000 de tone, pana in 2010-2011. Strategia companiei este sa adauge alte 150.000 de tone capacitatii existente. "O uzina cu o capacitate de 200.000 de tone va costa compania aproximativ 6 - 7 milioane de rupii. Cu toate acestea, achizitia se dovedeste a fi profitabila din punct de vedere financiar", noteaza publicatia.Acces pe pietele din Europa si din Orientul MijlociuCapacitatea fabricii de tevi achizitionate de grupul indian este de 200.000 de tone pe an, este cea mai mare din Romania. Odata cu noua achizitie, MSL va avea acces pe pietele din Europa si din Orientul Mijlociu.
"Odata cu cresterea numarului de activitati de exploatare si productie la nivel global, a crescut si cererea pentru tevi. MSL, numarul unu in productia de tevi din India, are drept clienti giganti la nivel global precum Saudi Aramco si Kuwait Oil, ce asigura 30% din cresterea economica anuala", au adaugat sursele.
Grupul DP Jindal s-a specializat in fabricarea de tevi, conducte ERW, energie eoliana si proiecte de sonde si foraj marin. Grupul intentioneaza de asemenea sa se specializeze si pe productia de otel, ca o masura de siguranta, ceea ce va permite MSL sa-si extinda profitabilitatea pe baze sustenabile.
"Majoritatea companiilor de exploatare si productie stabilesc la ora actuala infrastructura de transport a resurselor energetice. Odata ce planurile de logistica sunt stabilite, companiile de petrol si gaze isi vor incepe productia, lucru ce va conduce la o cerere robusta de tevi. Cu o crestere sustinuta, preturile de productie se asteapta sa creasca", au declarat analisti din industrie.
Compania Maharashtra Seamless, care face parte din grupul industrial indian Jindal, a inregistrat pe 31 martie 2007 o cifra de afaceri de 265 milioane euro, fata de 187 milioane euro in anul precedent, si un profit net de 40 milioane euro, cu aproximativ 17 milioane euro mai mult decat in 2006.
Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading - SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat in martie 2003 - 99,54% din actiunile Republica, pentru suma de 1,9 milioane euro. Cumparatorii s-au angajat atunci prin contract sa realizeze investitii de 4,7 milioane euro in urmatorii trei ani.Protestele sindicalistilorIn noiembrie 2003, muncitorii l-au sechestrat pe reprezentantul consortiului de firme care a cumparat uzina, solicitand administratiei sa le plateasca imediat salariile restante. Cei peste o mie de salariati de la Republica au avut de recuperat salarii din perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2003 insumand aproximativ doua milioane de dolari, Justitia instituind sechestru asigurator asupra unei parti din bunurile societatii. Intre timp, muncitorii de la Republica au organizat mai multe proteste, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante.
Sindicalistii au acuzat si faptul ca Uzina Republica a functionat doar trei luni de la data semnarii contractului de privatizare, timp in care patronatul a transferat activele catre firma Tehnologika Tub, printr-un sistem tip suveica, pentru a primi in schimbul utilajelor si al terenului suma de 80 milioane euro.
In luna noiembrie 2004, Tribunalul Bucuresti a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare, astfel ca statul a devenit din nou proprietar al societatii. Republica a intrat in procedura de faliment, sindicalistii dorind ca uzina sa fie reprivatizata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.