Pentru veniturile mai mari de 47.000 euro, impozitul este de 63%Multi dintre cetatenii din Danemarca nascuti si instruiti aici pe cheltuiala statului aleg sa isi gaseasca un loc de munca in afara tarii din cauza taxelor pe venit. Aceasta migrare a fo
Pentru veniturile mai mari de 47.000 euro, impozitul este de 63%Multi dintre cetatenii din Danemarca nascuti si instruiti aici pe cheltuiala statului aleg sa isi gaseasca un loc de munca in afara tarii din cauza taxelor pe venit. Aceasta migrare a fortei de munca calificate devine un cosmar pentru companiile daneze si pentru politicieni, care incearca sa gaseasca solutii pentru lipsa din ce in ce mai acuta de muncitori profesionisti.
Tineri danezi, care sunt scoliti in afara tarii si vorbesc fluent limba engleza, sunt primii care renunta la viata natala pentru a deveni muncitori emigranti. Unul din motive este rata taxei pe profit, care poate ajunge pana la valoarea de 63 de procente.
"Tinerii nostri sunt din fire internationali", a declarat Poul Arne Jensen, sef executiv al Dantherm, producator de tehnologie de control al climei. "Sunt obisnuiti sa calatoreasca si sa studieze in afara. Tinerii din tara nu mai sunt 'danezi>> in adevaratul sens al cuvantului - devin cetateni globali cu porti deschise in intreaga lume", a adaugat acesta.
Danemarca este casa "flexisecuritatii", numele unui sistem care are beneficii pentru someri, dar care, neobisnuit pentru Europa, nu impune niciun fel de restrictii pentru angajare sau concedierea oamenilor. Sistemul a ferit bine tara, iar economia a crescut cu 3,5% in 2006, inregistrand una dintre cele mai bune performante din Europa de Vest. Locurile de munca in mica tara nordica sunt efectiv pline.Sistemul actual de impozitare sprijina redistribuirea egala a bogatieiDar succesul economic a dat drumul unei curse acerbe pentru talente printre companiile daneze care si-au concentrat atentia impotriva migrarii fortei de munca. Organizatia Cooperarii si Dezvoltarii Economice, cu baza in Paris, prognozeaza ca rata de crestere economica a statului Danemarca va scadea la o rata anuala de peste 1%, din 2009, reflectand astfel disparitia unei productii absolut vitale pentru orice economie: forta de munca.
Angajatorii si economistii sunt de parere ca principalul motiv este impozitul de 63% platit de angajatii danezi cu profituri mai mari de 47.000 de euro. Acest tip de impozit pe venit sprijina o redistribuire economica efectiva a venitului, ceea ce face din Danemarca, societatea cea mai echitabila din lume, unde bogatia este impartita mai bine decat in alte parti.
Miscarea de a reduce taxele a ocolit aceasta tara nordica, chiar daca punctul de pornire a fost in Europa.
Micile tari din Europa de Est, cum ar fi Estonia si Slovacia, au inceput acest trend prin micsorarea ratei de impozit pe venit si pe profiturile corporative in urma cu cinci ani. Decizia a stimulat, de asemenea, Austria si Germania sa reduca ratele marginale ridicate.
In contextul globalizarii, tinerii danezi pot alege sa nu intretina sistemul financiar prin plata impozitului, o data ce au acumulat destula experienta.
Taxele daneze sunt in concurenta acerba cu cele din Londra. Taxele reduse pe veniturile mari au fost o decizie a unei politici mixte a Guvernului londonez din 1980, de a transforma capitala Marii Britanii intr-un centru financiar.
Pentru inceput, cetatenii Uniunii Europene au dreptul de a lucra in oricare dintre cele 27 de tari ale blocului comunitar.
Confederatia Daneza a Industriasilor a estimat in luna august ca forta de munca daneza s-a redus cu 19.000 de angajati pana la sfarsitul anului 2005, deoarece danezii si imigrantii au decis sa se mute.
Alte studii sugereaza ca aproape 1.000 de oameni pleaca din tara in fiecare an, cifre ce mascheaza un eflux al muncitorilor calificati danezi si un flux de intrare a muncitorilor mai putin calificati care compenseaza partial echilibrarea balantei fortei de munca.Companiile daneze vor impozit unic pentru veniturile angajatilorCompaniile daneze isi pastreaza de obicei distanta fata de ce se intampla in politica, dar in cadrul alegerilor parlamentare de anul acesta, cateva firme au intrat in conflict cu deciziile legate de politica fiscala.
Şeful executiv al Saxo Bank din Danemarca, Lars Christensen, a declarat ca banca a ales sa isi externalizeze unele din operatiuni deoarece posibilitatea de a aduce noi angajati in sucursalele bancii de acasa este extrem de scumpa sau pur si simplu imposibila. Gasirea fortei de munca este mult mai simpla in oficiile din Marea Britanie, Elvetia sau Singapore, unde taxele variaza intre 19 si 40 de procente.
In acest an, Saxo Bank a oferit 133.000 euro pentru un partid politic insolent, numit Noua Alianta, a carui piesa de rezistenta in alegeri a fost propunerea de a impune un impozit unic de 40%. Partidul a intrat in Parlament cu destule locuri pentru a avea putere de decizie in noul Guvern de centru dreapta condus de primul-ministru Anders Fogh Rasmussen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.