Dar este corecta ancheta DNA? Chiar a descoperit DNA, peste noapte, marea coruptie la concursul pentru posturile de conducere din parchete? Dupa cum evolueaza ancheta, pentru mine este limpede ca daca a existat o spaga, si cred ca a existat, ea este rodul unei provocari abil planuite, in care au picat cativa magistrati despre care se stia ca nu rezista la ban. Se stiau "culoarele" spagii de multa vreme, insa sistemul s-a auto-protejat perpetuu pe principiul corb la corb nu-si scoate ochii. Pana cand CSM a devenit un real pericol pentru DNA - parchet dirijat politic de la Cotroceni, si specializat pe deschiderea de dosare adversarilor politici, dar incapabil sa genereze condamnari definitive in instante. Un pas a lipsit ca in aceasta toamna intreaga conducere a DNA sa primeasca aviz de revocare de la CSM, dupa devastatorul raport de control realizat de Inspectia CSM. Raport insusit de CSM care, inexplicabil, nu a aplicat la final sanctiunile ce se impuneau, spre stupoarea generala a miilor de magistrati din tara care erau convinsi ca abuzurile DNA nu vor putea fi trecute cu vederea.
Si uite asa a aparut peste noapte scandalul examenelor fraudate. Cu anchete secrete, cu probe ascunse, cu invinuiti saltati nejustificat cu politia, si cu presa dinainte anuntata. Fara flagrante si perchezitii, desi s-a anuntat o mita de 15.000 de euro, fata de care se impunea transportul la instanta pentru mandat de arestare.
Declansand in forta ancheta si ridicand toate lucrarile de la examene, DNA a pus la colt CSM-ul. Unii membri CSM se tem sa nu fie pusi la randul lor sub invinuire, caci banuiesc ca au fost si ei interceptati de DNA si pot avea oricand soarta celorlalti. Efectele timorarii se vad deja cu ochiul liber. In momentul de fata, toate plangerile disciplinare contra procurorilor DNA sunt clasate pe banda rulanta, iar ZIUA va produce curand o dovada incendiara de favorizare a DNA. Cel putin Sectia de procurori a CSM bate deja din calcaie, in frunte cu presedintele Comisiei de disciplina pentru procurori Cristian Deliorga.
Putem spune ca planul DNA a reusit. A provocat o dare de mita cu ajutorul unui denuntator infiltrat printre cei invinuiti. Care va fi scos de sub urmarire penala pentru ca s-a autodenuntat. Si a prins doi iepuri dintr-o lovitura: un caz de coruptie la palmares, dar mai cu seama legarea la stalp a CSM, care nu va mai indrazni sa sanctioneze DNA pe viitor, fara sa fie blamat ca blocheaza lupta anticoruptie.
Daca ne uitam bine, a mai existat recent un caz similar, cel cu perchezitia abuziva de la Curtea de Conturi, comisa de procurorii DNA. Despre care se vorbeste in targ ca a reusit sa blocheze un control planificat al Curtii de Conturi asupra modului in care s-au tocat imense sume de bani publici pe operatiuni de filaj si interceptari fara rezultat. Aproape 500 de interceptari inutile, constatate de CSM, dar scoase cu servilism din raportul final de control, la insistentele sefului DNA. CSM a musamalizat cazul, chiar zilele trecute, declarand legala perchezitia de la Curtea de Conturi, desi prin lege institutia nu poate fi controlata decat de Parlament.
Cu un CSM anihilat, DNA are azi drum liber sa urmeze orice pretioasa indicatie de la Cotroceni. Si sa faca oricui dosar penal, pentru ca deasupra ei nu mai este decat presedintele.