PLD este un partid artificial. Creat la ordinul lui Traian Basescu, dupa ce acesta a intrat in conflict deschis cu liberalii. O formatiune menita sa rupa PNL si, eventual, sa-l lase pe Tariceanu fara sustinatori. Un comando de pedeapsa. Daca operatiu
PLD este un partid artificial. Creat la ordinul lui Traian Basescu, dupa ce acesta a intrat in conflict deschis cu liberalii. O formatiune menita sa rupa PNL si, eventual, sa-l lase pe Tariceanu fara sustinatori. Un comando de pedeapsa. Daca operatiunea ar fi reusit, cu certitudine PLD nu ar mai fi avut nevoie sa fuzioneze cu nimeni. Deloc intamplator, liderii acestui hibrid politic au insistat in absolut toate declaratiile lor importante asupra ideii ca ei reprezinta adevaratul liberalism in Romania. Ca ceilalti, ai lui Tariceanu, sunt deviationisti. Facand un pact cu diavolul. Iar diavolul a fost identificat de Basescu si grupul sau politic in zona PSD. Partid pe care cei aflati la putere au cautat insistent sa-l demonizeze. Si tot sub faldurile asa-zisului liberalism veritabil, peledistii lui Stolojan au defilat si in alegerile pentru Parlamentul European. Unde au fost umflati de un soft pe care vad ca nu-l trimite nimeni dupa gratii si, in prealabil, de sondaje mincinoase si de partizanatul politic al presedintelui. Iar dupa ce a obtinut trei locuri de parlamentari, iata ca PLD, chiar a doua zi, si-a demonstrat impostura. Si este abia inceputul.
Este cel putin imoral modul in care Stolojan, impreuna cu politicienii grupati in jurul sau, l-au inselat pe cetatean. Clamand pana au ragusit apartenenta la cel mai pur liberalism, reprezentantii PLD au reusit sa obtina doua mandate de parlamentari la nivel european si un al treilea dupa redistribuirea voturilor celor care nu au atins pragul necesar. Trei voci liberale in Parlamentul European nu inseamna putin lucru. Sunt convins ca cei mai multi dintre cetatenii care i-au votat au facut-o convinsi ca slujesc, astfel, liberalismul. Chiar daca nu liberalismul lui Tariceanu. Si iata ca, imediat dupa alegeri, PLD anunta ca cei trei parlamentari nu se duc in familia liberala europeana, ci in alta parte. La populari. O grupare inamica liberalismului. Mai mult, pentru a pecetlui aceasta stranie miscare, PLD a decis chiar sa fuzioneze cu PD, dand nastere unei noi constructii politice, care va fi populara. Simtind ca pot fi acuzati de marsavie, artizanii acestei operatiuni politice semnalizeaza in draci faptul ca PDL, strutocamila prezidentiala, desi va sta langa popularii europeni, ramane dominata de doua curente. Unul popular, al fostilor socialisti pedisti si altul liberal, al fostilor penelisti si peledisti. Ceea ce este imposibil. Daca aceasta caruta politica va fi trasa in doua directii diferite, liberala si populara - in plan doctrinar, dar si al luptei efective politice pentru suprematie in Europa, cele doua mari familii sunt adversare si niciodata aliate - ea, mai devreme sau mai tarziu, se va rupe. Iar ceea ce stiu eu, in temeiul unui simplu rationament de logica formala, este evident ca stiu si presedintele Basescu si staff-ul celor doua partide in curs de fuzionare. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin ca povestea cu doua curente, intr-un singur partid, este o noua minciuna. Dar si o declaratie demagogica. Dar si un act de impostura.
Ceea ce este important, pana la urma, nu rezida in cartea de vizita reala pe care o va afisa, in viitor, noul partid. E treaba lor, a activistilor de partid si a staff-urilor, ce decizie iau. Dar asta nu inseamna ca isi pot permite un act diversionist fata de propriul electorat. Acesta poate fi mintit. Dar nu de prea multe ori. Pentru ca sanctiunea vine din urma. Va fi sanctionat si PD, pentru ca s-a dat de trei ori peste cap si, fara sa-si intrebe electoratul, s-a transformat din socialist in popular, sarind in cealalta parte a spectrului ideologic si vor fi sanctionati si actualii peledisti pentru ca electoratul a votat liberali si din urne au iesit ciori vopsite. Iar lovitura cea mai grea o va da Stolojan, daca nu se va prezenta la post. Sfidand, astfel, si Bruxelles-ul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.