Congresmenii americani au primit cu ingrijorare informatia ca CIA a distrus inregistrarile video cu interogatoriile unor suspecti de terorism.

Agentii CIA au inregistrat, in 2002, casete video cu interogatoriile inumane la care erau supus
Congresmenii americani au primit cu ingrijorare informatia ca CIA a distrus inregistrarile video cu interogatoriile unor suspecti de terorism.

Agentii CIA au inregistrat, in 2002, casete video cu interogatoriile inumane la care erau supusi doi suspecti Al-Qaida. Potrivit cotidianului Washington Post, directorul Agentiei Centrale de Informatii, Michael V. Hayden, a declarat joi ca aceste casete au existat, insa ele au fost distruse in 2005. El a invocat necesitatea protejarii identitatii unor agenti, dar a amintit si de faptul ca inregistrarile nu mai erau utile pentru nimeni. "Daca ar fi ajuns vreodata pe maini straine, ele ar fi permis identificarea colegilor nostri sub acoperire, care au participat la acest program, expunandu-i pe ei si pe familiile lor la acte de razbunare din partea Al-Qaida", spune Hayden.

Presa americana completeaza insa lista scuzelor CIA, precizand ca distrugerea inregistrarilor a fost facuta pentru ca Agentia sa nu fie acuzata pentru tehnicile violente, inumane de interogare a suspectilor. De altfel, ziarul New York Times plaseaza actualul scandal in mai vechiul si totodata controversatul context al centrelor de detentie secrete pe care CIA le-a plimbat prin toata Europa.


BUGETUL, IN CONGRES. Intre timp, Congresul SUA a hotarat joi ca versiunea finala a bugetului destinat serviciilor de informatii pentru 2008 stipuleaza ca reglementarile Armatei SUA privind interogarea prizonierilor trebuie sa se aplice in mod egal civililor. Textul va intra in vigoare doar daca presedintele Bush nu-si va exercita dreptul de veto. AFP noteaza, in context, ca dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 SUA au lansat un program de detentie si interogare care permite serviciilor de informatii sa recurga la tehnici dure.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.