CEZ Romania ar putea actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), sustinand ca modificarile aduse de Autoritate metodologiei de reglementare a pietei incalca prevederile contractului de privatizare prin care
CEZ Romania ar putea actiona in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), sustinand ca modificarile aduse de Autoritate metodologiei de reglementare a pietei incalca prevederile contractului de privatizare prin care grupul ceh CEZ a preluat fosta Electrica Oltenia, arata Mediafax. "Nu avem alta posibilitate de a apara drepturile actionarilor nostri", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna. El a adaugat ca daca va fi luata o astfel de decizie, CEZ va deschide actiunea in instanta la Curtea Europeana, nu in Romania. ANRE a stabilit pentru a doua perioada de reglementare, respectiv intervalul 2008 - 2012, o noua metodologie, in care a operat unele modificari, cum ar fi recunoasterea in tarife a unor costuri ale companiei. Potrivit lui Veskrna, in contractul de privatizare a Electrica Oltenia exista o prevedere potrivit careia metodologia de stabilire a tarifelor reglementate poate fi modificata doar dupa anul 2012. "Suntem decisi sa ne intelegem cu ANRE, asta este prioritatea noastra", a spus Veskrna. El a adaugat ca in momentul in care ANRE a stabilit noua metodologie, CEZ nu a fost invitata la discutii, motiv pentru care nu a avut timp sa vina cu propuneri. "Nimeni nu a reusit sa il convinga pe Opris (Nicolae Opris, vicepresedinte ANRE - n.r.) si staff-ul lui. De acum incolo vom discuta doar cu Olosz (Gergely Olosz, presedinte ANRE - n.r.), pentru ca el pare un om cu mintea deschisa, care cred ca vrea sa schimbe situatia. Opris blocheaza totul", a spus Veskrna.Cresterea pretului energiei electrice cu 2 - 3% ar putea fi amanataPe de alta parte, ANRE analizeaza posibilitatea majorarii pretului energiei electrice furnizate populatiei cu 2 - 3%, la 1 ianuarie 2008, insa cresterea ar putea fi amanata pentru 1 aprilie. "Suntem in proces de colectare a datelor, iar saptamana viitoare speram sa avem stranse toate informatiile. Dupa 15 decembrie vom lua o decizie cu privire la pretul energiei", a spus Nicolae Opris, vicepresedinte al ANRE. Reprezentantii ANRE au afirmat la jumatatea lunii octombrie ca pretul energiei furnizate populatiei ar putea creste la 1 ianuarie 2008, daca evaluarea periodica a costurilor de productie, transport si distributie va justifica majorarea tarifelor. "O noua ajustare a pretului platit de populatie la energia electrica va avea loc pe 1 ianuarie 2008, dar inca nu stim daca va fi in urcare sau in scadere", a afirmat Opris la acea data.
La inceputul lunii noiembrie, Ministrul Eonomiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca preturile la energie ar putea fi mentinute la inceputul anului viitor, ca urmare a punerii in functiune a reactorului al doilea al centralei nucleare de la Cernavoda, care produce energie cu niste costuri reduse. Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica a avut loc pe 1 aprilie, cand preturile au crescut cu aproximativ 4%. Intrebat daca oficialii CEZ au discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in subordinea caruia se afla ANRE, despre aceasta situatie, Veskrna a spus ca nu, dar ca grupul german E.ON, prezent pe piata romaneasca de electricitate, a avut discutii cu Tariceanu. Veskrna a afirmat ca ANRE a creat tensiuni intre companii, inclusiv in cazul Electrica, detinuta de stat prin modificarile aduse metodologiei. "Asa ceva nu s-a intamplat nicaieri, decat in Romania", a spus directorul general al CEZ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.