Fostul dictator este liderul politic despre care romanii cred ca a facut cel mai mult rau tarii, dar si cel mai mult bine.Nicolae Ceausescu este deopotriva cel maiiubit si cel mai urit dintre paminteniIon Iliescu este aidoma lui Ceausescu inperceptia romanilorDeocamdata, Traian Basescu are credit dinpartea populatiei Dupa 18 ani de la Revolutia din decembrie 1989, numarul romanilor care il regreta pe Nicolae Ceausescu este in crestere. O dovedeste ultimul Barometru de Opinie Publica al Fundatiei Soros, lansat ieri. Astfel, 23% dintre romani sustin ca fostul dictator a fost conducatorul politic din ultima suta de ani care a facut cel mai mult bine pentru tara, cu un procent mai mult decit in 1999. Pe locul 2 in acest top se claseaza presedintele Traian Basescu, preferat de 15% dintre respondenti, in timp ce pe pozitia a 3-a, in usoara urcare fata de 1999, se afla fostul presedinte Ion Iliescu, cotat cu 9 procente. In timp ce regele Mihai se claseaza pe pozitia a 5-a, fostul presedinte Emil Constantinescu ocupa ultimul loc, 11, fiind agreat de doar 3% dintre cei care au raspuns la chestionar. Nicolae Ceausescu este in acelasi timp si liderul politic care a facut cel mai mult rau acestei tari - 24%, arata Barometrul, fiind urmat de succesorul sau postdecembrist in fruntea tarii, Ion Iliescu (15%), care in 2007 trece in fruntea lui Emil Constantinescu in acest top, dupa ce in 1999 era in urma lui. Contactat ieri de Cotidianul, fostul presedinte Ion Iliescu a refuzat sa comenteze aceasta pozitie: „Sa fie sanatosi. Nu am nici o explicatie".

Studiul, realizat de Fundatia Soros, mai arata ca romanii sint nemultumiti, dar optimisti. „Avem la nivelul Uniunii Europene cea mai ridicata pondere de nemultumiti optimisti, de oameni care spun ca traiesc prost, dar spera ca o vor duce mai bine daca nu in anul viitor, cel putin peste cinci ani", spune sociologul Dumitru Sandu. Sondajul arata ca 33% dintre romani cred ca anul viitor vor trai mai bine, 3% mult mai bine, 33% la fel, 15% mai prost si 2% mult mai prost. Sandu spune ca sint si romani fericiti, „si nu sporadic, ci la scara sociala, si nu milionari in euro sau in dolari, ci oameni obisnuiti". Aceasta fericire implica partea materiala, dar mai ales mediul social, prietenii si, in principal, familia. Aspiratia majora a romanilor este aceea de a avea o casa „asa cum trebuie". La polul opus, ponderea celor care doresc sa aiba o firma proprie in Romania este de 14% si doar 12% dintre cei chestionati vor sa plece la munca in strainatate.

Barometrul de Opinie Publica din octombrie 2007 este, dupa zece ani, ultimul sondaj de acest gen realizat de Fundatia Soros. Studiul a fost realizat in perioada 1-21 octombrie, pe un esantion de 2.000 de persoane, si are o marja de eroare de +/-2,2%.

Primii la coruptie Romania ocupa prima pozitie in Uniunea Europeana in ceea ce priveste perceptia publicului asupra coruptiei, sustin reprezentantii Transparency International (TI) Romania, care au dat joi publicitatii Barometrul global al coruptiei pe 2007. „Reactiile Uniunii Europene privind coruptia sint justificate. Romania se afla in primul pluton de tari din punctul de vedere al cetatenilor care dau mita, ceea ce a ridicat indicele de coruptie in 2007. Daca anul trecut unu din cinci romani afirma ca a dat mita, anul acesta, raportul este de unu din trei", a declarat Victor Alistar, director executiv Transparency International Romania. Potrivit acestuia, ca total general, perceptia ca s-a dat mita, din experienta cetatenilor, este de peste 30%. „S-a constatat o crestere de aproape 60% fata de anul trecut a experientei mitei cotidiene", a mai spus Alistar. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.054 de indivizi in perioada 25 iunie-2 iulie 2007.