Cei mai multi romani considera ca Nicolae Ceausescu a fost cel mai bun lider politic pe care Romania l-a avut in ultima suta de ani. Aceasta este una dintre concluziile Barometrului de Opinie Publica publicat, ieri, de fundatia Soros. El i-a devansa
Cei mai multi romani considera ca Nicolae Ceausescu a fost cel mai bun lider politic pe care Romania l-a avut in ultima suta de ani. Aceasta este una dintre concluziile Barometrului de Opinie Publica publicat, ieri, de fundatia Soros. El i-a devansat cu mult pe Traian Basescu, Ion Iliescu si regele Carol I. Comparativ cu anul 1999, fostul dictator si-a mentinut pozitia, ba chiar a crescut cu cateva procente. 23% dintre cei care au fost chestionati il considera pe Ceausescu un lider incontestabil. Paradoxal, fostul dictator Nicolae Ceausescu este pe primul loc si la capitolul liderilor care au facut cel mai mult rau Romaniei in ultima suta de ani.

Potrivit sondajului, saracia este cea mai grava problema cu care se confrunta romanii. Principalele categorii expuse la acest fenomen sunt copiii, tinerii, rromii, persoanele cu nivel redus de educatie, somerii. La saracie se adauga riscuri diverse de excluziune sociala, ce se regasesc mai ales in mediul rural. Acestea sunt date in special de parasirea scolii inainte de obtinerea unei calificari, accesul redus la piata muncii, precum si accesul limitat la infra structura, utilitati si servicii. Pierderea locului de munca stabil si, implicit, a venitului regulat, este mentionat cel mai frecvent drept un eveniment declansator de nenorociri, urmat de certuri intre soti, neintelegeri, alcoolism, transformarea locuintei intr-o povara din cauza cheltuielilor ce nu mai pot fi acoperite si chiar destramarea familiei. Zonele sarace din Romania sunt spatii care concentreaza saraci dependenti de stat. Astfel, foarte multi oameni traiesc din ajutoare sociale extrem de mici, cum sunt alocatiile pentru copii, pensiile de handicap, de urmas sau de veteran, care asigura strict supravietuirea, si nicidecum trai confortabil. Rata saraciei absolute in Romania este deosebit de mare in context european, fiind comparabila doar cu unele tari din fosta Uniune Sovietica, acest indicator atingand 22% in mediul rural, fata de 7% la orase. Totodata, distanta intre cei mai bogati si cei mai saraci este din ce in ce mai accentuata.

Periferiile oraselor, transformate in ghetouri
Un fenomen ingrijorator pentru romani este aparitia ghetourilor in vecinatatea marilor orase. Acestea prezinta forme extreme de excluziune sociala, care nu se diminueaza odata cu cresterea economica si integrarea in structurile europene. Este vorba despre saracia extrema, concentrata in zonele de tip ghetou, zonele de tip centru istoric, zonele industriale dezafectate si comunitatile din preajma gropilor de gunoi. Existenta acestora indica un fenomen de segregare spatiala a saracilor celor mai saraci in Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.