Editura Trei a avut initiativa sa ceara unui numar de 17 scriitori autohtoni texte cu valente erotice. Rezultatul s-a concretizat in prima antologie de povestiri erotice de la noi din tara.

"Povesti erotice romanesti" este numele celui m

Editura Trei a avut initiativa sa ceara unui numar de 17 scriitori autohtoni texte cu valente erotice. Rezultatul s-a concretizat in prima antologie de povestiri erotice de la noi din tara.

"Povesti erotice romanesti" este numele celui mai original titlu al colectiei Eroscop: cei mai cunoscuti scriitori romani au fost invitati sa publice un text inedit cu tematica erotica. Cat de departe au mers ei? Cat de indraznete sunt prozele? Mai exista tabuuri erotice in limba romana?

PUTINÅ ISTORIE. "Aproape fiecare poveste din carte isi are istorioara ei: textul Doinei Rusti, primul primit, a fost considerat drept inceputul norocos al volumului", spune Magdalena Marculescu, coordonatoarea Colectiei Eroscop. "Stefan Agopian s-a decis sa participe la acest volum in urma unei revelatii. Cel putin asa mi-a povestit Simona Kessler - agenta literara care a mediat contactul cu cativa autori ai volumului - intr-o buna dimineata, cand ne-a anuntat incendiarul titlu al prozei pe care Agopian avea sa o scrie. Proza a carei predare a fost impinsa pana in ultimele clipe de aparitie a volumului; placerea lecturii a anulat repede insa anxietatea pe care o prilejuise asteptarea. In jurul lui Ioan Grosan s-a constituit o adevarata agentie de pariuri, cativa dintre colegii de breasla sustinand ca «nu o sa ne dea» niciodata o proza erotica. Pe ultima suta de metri am primit o splendida poveste despre amor si comunism. Povestea Ceciliei Stefanescu este in acelasi timp ingenua si socanta. Emil Brumaru, vestitul erotolog in versuri, s-a dedat admirabil la stihurile in proza. Din tinuturile reci si aparent frigide ale nordului, Filip Florian ne propune o poveste in care mocneste senzualitatea. Matei Florian, in schimb, adopta un alt ton: in proza lui, aparent retinuta, se dezlantuie imagistica fabulatorie a fantasmei si dorintei. Aldu-lescu creeaza un fel de cosmogonie a pasiunii, in care instinctul erotic isi intensifica salbaticia treptat si neasteptat, culminand in dezmat. Lucian Dan Teodorovici, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Dan-Silviu Boerescu si Marius Chivu articuleaza noi tipuri de scenarii erotice. Pe Florin Iaru si pe Cezar Paul Badescu ii citesti cu sufletul la gura. Cat despre Dan Sociu si Ionut Chiva, ei semneaza, indiscutabil, textele cele mai «hard» ale acestui volum", este de parere Magdalena Marculescu.

Pentru a va deschide pofta pentru lectura, am ales cateva fragmente din antologie. Din pacate, din considerente de spatiu - numai doua. O selectie mai ampla o puteti gasi pe site-ul www.jurnalul.ro.

CLAUDIA GOLEA, "SANCTUAR". "Eram cat se poate de cool, caci aveam in jurul nostru o sumedenie de homosexuali, transsexuali, parasexuali sau sexsexuali care, in Regatul Majestatii Sale Rama al IX-lea, colcaie la propriu, fie ca sunt localnici sau importati. Dintre acestia din urma, britanicii precum Charles par sa detina un imbatabil record. Cat despre Charles, el nu era un homo, ci doar si-o sugea si el cu alti tipi asa cum o face orice brit care se respecta. Cool, asadar. Pana aici. Pana la vacanta noastra pe care fantezia mea o plasase atat de comod pe romantica Koh Chang, la adapost de turistii occidentali si homosexualii din Bangkok, Reginele, faggot-urile, gatoey-ii din campusul asta sfarsit de lume. Nu, nu puteam fi acuzata de homofobie, multi gay chiar imi placeau - pe bune - , dar nu mi se putea cere sa renunt la chiar toate drepturile mele."

DOINA RUSTI, "TATE". "Ajunsi in dormitorul Sabinei ar fi vrut amandoi sa renunte, el n-avea nici un chef sa se dezbrace, iar ei ii disparuse dorinta. Insa era prea tarziu, caci ajunsesera langa patul intins ca o partie de Craciun. Lumina veiozei cadea pe un sold al fetei, ca un puisor crescut pe neasteptate. Sarutul de langa pat le aduse amandurora un car de ganduri care se miscau intr-o viteza nebuna. El voia sa se concentreze pe chestiunea importanta: sa nu-i scape vreun loc neatins, inainte de a se pravali peste patul alb. Dar in acelasi timp voia sa se uite in jur, sa vada, sa observe, mai ales un tablou care se afla atarnat chiar deasupra patului, o pata portocalie, care il tot facea sa-si indrepte privirea spre ea, pentru ca in mijlocul globului, ca in sufletul unor flacari, se zareau siluete, oameni imbratisati, femei sau barbati de sticla aurie."

Autorii... Cei 17 autori care s-au hotarat sa realizeze aceasta antologie sunt: Stefan Agopian, Radu Aldulescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Ionut Chiva, Marius Chivu, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Grosan, Florin Iaru, Cezar Paul-Badescu, Doina Rusti, Lucian Dan Teodorovici, Dan Sociu, Cecilia Stefanescu. Antologia s-a vandut extrem de bine la Targul Gaudeamus, iar editorii preconizeaza un succes. In acest context nu ne-am mira daca la anul antologia erotica ar reveni pe piata cu un nou volumul, al doilea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.