Tot paradoxal, Romania trebuie sa aleaga, pentru prima oara, pozitia taberei care nu este cu mare parte din NATO si cu SUA: pentru stabilitatea si viitorul regiunii, pentru integritatea Serbiei si respectarea dreptului international.
Respectatu
Tot paradoxal, Romania trebuie sa aleaga, pentru prima oara, pozitia taberei care nu este cu mare parte din NATO si cu SUA: pentru stabilitatea si viitorul regiunii, pentru integritatea Serbiei si respectarea dreptului international.
Respectatul istoric Dinu Giurescu observa indreptatit ca "partea curioasa" a acestei afaceri "este ca cei care vor sa acorde imediat independenta Kosovo sunt cei care nu sunt loviti in nici un fel de acest act politic. Ei nu au nici un fel de primejdie". La opt ani de la bombardarea nemiloasa a unei capitale europene - pentru prima oara de la sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial - statutul incert obtinut de fortele NATO pe cadavrele sarbilor si albanezilor arunca din nou in aer Balcanii.
In timp ce brigazile teroriste ale UCK, ca si armatele Serbiei si ale NATO, au intrat in stare de alerta, Rusia isi arata din nou muschii. Implicit, cu aportul "comunitatii internationale", deci a SUA. Stire: o escadra formata din 11 nave de razboi rusesti, intre care portavionul "Amiral Kuznetov" insotit de mai multe nave de lupta antisubmarin, se deplaseaza incepand de miercuri catre Marea Mediterana, transmit, sec, agentiile de presa. Navele ruse au sprijinul a 47 de avioane, intre care si bombardiere strategice, dupa cum a anuntat ministrul Apararii Anatoli Serdiukov, citat de Reuters. Mutarea unei impresionante forte ruse in Mediterana se produce cu doar cateva zile inainte de data de 10 decembrie - data limita pentru stabilirea unui statut al provinciei Kosovo. "Obiectivul acestor expeditii este sa asiguram o prezenta navala in regiuni de importanta strategica pe marile Globului", a declarat Serdiukov presedintelui Putin, care le-a urat noroc marinarilor. Restul intalnirii Putin-Serdiukov s-a derulat cu usile inchise.
Concomitent, moratoriul Rusiei asupra Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) ar putea duce la o sporire masiva a prezentei militare ruse la granitele Occidentului. In urma semnarii CFE Rusia a transferat dincolo de Urali circa 60.000 de tancuri si de piese de artilerie grea, pe care le poate readuce in Europa de Est imediat.
Speriat, secretarul general ONU s-a trezit si el sa ceara Raportul ONU mai devreme cu trei zile in timp ce Albert Rohan, adjunctul trimisului special al ONU in Kosovo, Martti Ahtisaari, afirma ieri, "impartial", pentru Die Presse: "Nimeni nu poate impiedica independenta Kosovo". Influentul for neguvernamental de "reflectie", Grupul International de Criza, creat (tot) de George Soros, afirma ca provincia separatista Kosovo isi va proclama independenta in mai 2008 daca SUA si principalele tari UE isi vor asuma in mod ferm responsabilitatea.
Cu cateva zile in urma, desi citat trunchiat, Alexander Simic, unul dintre consilierii premierului sarb Vojislav Kostunica, afirma, nu fara stirea sefului sau, ca "si razboiul este o masura legala pentru a apara interesele de stat, atunci cand altele nu functioneaza".
Tragedia sarba trebuie sa fie o lectie pentru umanitate, o lectie nealterata de propaganda ieftina a presei, politicienilor si servilor de informatii cumparati la nivel international. Pe Campia Mierlei, romanii au fost alaturi de sarbi. In interesul national, Romania trebuie sa ramana, si azi, alaturi de Serbia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.