Simionescu e convins ca da
Ieri, indicele a crescut cu peste 5%
Toate semnalele indica un sfarsit de an "verde"Aprecierile emitentilor de la Bursa de Valori Bucuresti au continuat accentuat si in sedinta de ieri, pe fondul unei lichiditati
Simionescu e convins ca da
Ieri, indicele a crescut cu peste 5%
Toate semnalele indica un sfarsit de an "verde"Aprecierile emitentilor de la Bursa de Valori Bucuresti au continuat accentuat si in sedinta de ieri, pe fondul unei lichiditati totale destul de bune. Conjunctura interna si externa, semnalele pozitive de pe pietele internationale, dar si estimarile privind economia tarii sunt factori care aduc o nota de echilibru din ce in ce mai consolidata.
Previziunile brokerilor pentru sfarsitul acestui an sunt din ce in ce mai optimiste. Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, isi continua previziunile cu aceeasi nota optimista pe care a urmat-o chiar si in timpul scaderilor accentuate ale Bursei, si vede un BET-FI de 100 de mii de puncte la sfarsitul anului. Acesta spune ca aceste aprecieri sunt sustinute si consolidate de semnale pozitive. "Avem semnale conjuncturale pozitive atat interne, cat si externe. Astfel, pe plan intern economia incepe sa mai dea semnale pozitive, se asteapta banii de la Transgaz, Erste la inceputul anului viitor. Şi pietele externe s-au mai linistit, investitorii straini incep sa isi reevalueze portofoliile si sa iasa din starea de panica ce se instaurase la un moment dat. Personal, ma astept la cresteri importante pana la finalul anului, desi poate ar mai putea fi corectii normale si nesemnificative, doar de natura conjuncturala. Cred ca indicele BET-FI va ajunge la 100.000 de puncte in acest final de an. As putea spune ca putem asista chiar la noi maxime istorice si la aprecieri importante pentru majoritatea emitentilor", a declarat Adrian Simionescu pentru Curierul National.
Sentimenul investitorilor din piata este foarte optimist, in tot cu ceea ce se asteapta. "Se poate observa ca este un sentiment foarte bun in piata, semnalele sunt pozitive, ne aflam intr-un moment care ne indica faptul ca Bursa romaneasca are foarte multe premise sa cunoasca aprecieri spectaculoase in perioada urmatoare", ne-a declarat Mihai Chisu, broker Egnatia SecurititesRomanii au dominat cumpararile de ieriIndicele BET-FI a incheiat sedinta de ieri cu o crestere de 5,02 procente, urmat si de ceilalti indici BVB, care au crescut mai mult in comparatie cu zilele precedente. Un aspect pozitiv foarte important al sedintei de ieri a fost acela ca investitorii romani au dominat sedinta de tranzactionare, desi s-a observat si o intoarcere a strainilor.
"Situatia seamana foarte mult cu ce s-a intamplat si in cazul Transelectrica, gratie banilor care s-au intors in piata. Investitorii anticipeaza aceste lucruri. Oricum, cresterile sunt din ce in ce mai puternice si fundamentate, este posibil sa asistam la aprecieri mult mai mari", ne-a mai spus Mihai Chisu.
Chiar daca tendinta de crestere este instaurata inca de saptamana trecuta, pana acum acestea au fost numai pe anumite sectoare, in special pe cel financiar. Dar, treptat, aceasta pozitie se consolideaza pe fondul cresterilor pentru cea mai mare parte a emitentilor si ale volumelor importante.
"Am asistat si in sedinta de ieri la cresteri foarte puternice, se contureaza un trend puternic ascendent, am avut si un volum bun, sub media anului totusi, dar a fost consistent. Cresteri semnificative au fost pentru multi emitenti, dar incepe sa se arate ca societatile din segmentul financiar si bancile au fost subevaluate la un moment dat, cunoscand aprecieri foarte consistente. BET-FI a fost campionul sedintei.
Unul din cele mai importante aspecte pozitive este acela ca majoritatea achizitiilor au fost facute de investitorii autohtoni, dar s-a observat ca si strainii au revenit in piata de la Bucuresti. Oferta a fost inca inferioara ca volum, dar pe masura ce pretul creste sunt si unii investitorii care isi marcheaza profiturile, lucru ce denota maturitate, dar si o stabilitate a pietei", a mai explicat Simionescu.Panait confirma trendul ascendent pe termen scurt, dar si pentru urmatorii aniAnalistul Iulian Panait, presedintele KTD Invest, sustine ca trendul de crestere a fost confirmat si pe termen scurt si mediu, insa si pentru cativa ani semnalele sunt optimiste. "Comportamentul din sedinta de ieri a fost similar cu cel din ziua anterioara, atat din punct de vedere al aprecierilor, cat si al volumelor, care s-au aflat in jurul valorii de 17-18 milioane de euro. Diferenta importanta a fost aceea ca ieri cresterile au fost generalizate nu doar pe SIF, am avut si alti emitenti care au crescut foarte mult. Am asistat la un entuziasm extins la nivelul intregii piete, singurul exemplu contrar semnificativ fiind Flamingo, care a avut si un volum redus. Este cam a 10-a sedinta de aprecieri pentru Bursa de Valori Bucuresti, deci trendul ascendent pe termen scurt a dat semnale inca de saptamana trecuta. Pe termen mediu, putem vorbi de o tendinta consolidata ascendenta de acum doua sedinte. O analiza la rece indica o conjunctura favorabila pentru piata de capital , un trend ascendent ce va continua, dar trebuie sa luam in calcul ca Bursele sunt volatile si pot fi la un moment dat si semnale contrare, de corectii. Pe termen lung, ma refer la 2-3 ani, Romania este intr-o etapa de crestere, de consolidare care va continua, chiar daca vor fi si corectii. Asadar, cine investeste la Bursa si are portofolii pe cativa ani, ar putea avea certitudinea ca lucrurile vor merge bine. In schimb, cei care baga banii doar pentru cateva luni trebuie sa ia in calcul si posibilitatea scaderilor conjuncturale", ne-a declarat Iulian Panait.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.