Fostul sofer al lui Osama ben Laden a declarat ca a simtit un "entuziasm incontrolabil" cand a lucrat pentru liderul al-Qaida si l-a ajutat pe acesta sa scape de represaliile administratiei Bush, dupa atacurile de la 11 septembrie, a marturisit joi u
Fostul sofer al lui Osama ben Laden a declarat ca a simtit un "entuziasm incontrolabil" cand a lucrat pentru liderul al-Qaida si l-a ajutat pe acesta sa scape de represaliile administratiei Bush, dupa atacurile de la 11 septembrie, a marturisit joi un procuror federal american, relateaza Reuters.

Salim Ahmed Hamdan, care este detinut la Guantanamo si risca sa fie acuzat de crime de razboi, a marturisit agentilor ca i-ar fi transportat pe ben Laden si fiul sau Othman, atunci cand au plecat din locuinta lor de langa Kandahar, in Afganistan, inaintea atacurilor din septembrie 2001, au declarat procurorii in cadrul unei preaudieri maraton, care a durat 14 ore, cu pauze frecvente si de scurta durata.

Desi initial nu s-a aflat cu ben Laden in ziua atacurilor de la 11 septembrie, Hamdan ulterior l-a insotit pe acesta timp de mai multe saptamani, cand incerca sa se mute dintr-un oras in altul si dintr-o casa in alta, pentru a evita represaliile SUA, a declarat Robert McFadden, un agent secret din Departamentul Apararii, care l-a interogat pe Hamdan.

Potrivit lui Hamdan, ben Laden ar fi afirmat ca se asteapta sa moara aproximativ 1.500 de persoane in urma atacurilor, insa a fost foarte incantat cand a aflat ca este vorba de mult mai multe victime, a spus, la randul sau, agentul FBI George Crouch Jr., care l-a interogat pe Hamdan separat, la centrul de detentie de la Guantanamo.

McFadden a mai spus ca Hamdan i-a marturisit ca i-ar fi facut lui ben Laden un juramant de "credinta" sau "bayat". Potrivit agentului, in momentul in care Hamdan a fost pus in situatia sa descrie ce a simtit cat s-a aflat in serviciul lui ben Laden, acesta ar fi raspuns "un entuziasm incontrolabil".

Declaratiile agentilor au survenit in contextul audierilor pe care un judecator militar american le sustine pentru a determina daca Hamdan este combatant inamic in afara legii, si daca poate fi judecat pentru crime de razboi de catre un tribunal militar american, infiintat pentru a judeca suspectii de terorism, detinuti la Guantanamo, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Maiorul de Infanterie Henry Smith a spus joi judecatorului ca Hamdan purta haine civile, fara insemne militare, in momentul in care a fost capturat, la 24 noiembrie 2001, la un punct de frontiera de langa Kandahar, in timp ce conducea o masina in care transporta doua rachete anti-avion, fara mecanismul de lansare.

Hamdan a ajuns la punctul de frontiera la cateva minute dupa ce o dubita alba cu trei arabi a oprit, a adaugat Smith.Acesta a explicat ca doi dintre arabi au opus rezistenta, unul dintre ei chiar incercand sa detoneze o grenada, fiind ucisi cu focuri de arma. Cel de-al treilea, Said Boujaadia, este inchis la Guntanamo si a depus marturie sub garantarea imunitatii. Acesta l-a contrazis pe Smith in legatura cu intervalul arestarii sale dar si cu cea a lui Hamdan.

Profesorul Brian Williams, specialist in grupurile islamice promotoare ale jihadului, a spus in cadrul audierilor ca al-Qaida are doua componente:  una dedicata atacurilor sinucigase internationale, iar cealalta, ANSAR, o unitate militara integrata in armata talibanilor.

Acesta a precizat ca membrii cei mai importanti ai al-Qaida provin din familii bogate, instruite, fiind capabili sa vorbeasca mai multe limbi occidentale. Apararea a dat spre vizionare o caseta video in care un barbat, despre care William spune ca este Hamdan, purta haine de camuflaj care erau asemanatoare cu cele ale luptatorilor ANSAR.

Aceasta este cea de-a treia incercare de a-l pune sub acuzare pe Hamdan pentru crime de razboi, si intrevine la sase lui dupa ce un judecator in acest caz, capitanul in Marina Keith Allred, a respins acuzatiile aduse initial impotriva lui Hamdan.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.