Astazi si maine avem cateva ore de respiro. "Dirigintele" este plecat din tara, hat-departe, in cealalta parte a Europei. UE i-a facut presedintelui Basescu Traian agenda pentru acest week-end, chemandu-l pentru poza de familie la Lisabona impreuna cu lideri africani, invitati la summit. Daca lucrurile se vor desfasura dupa tipic, la intoarcere, calatorul va citi un text adormitor facut de consilieri in noua limba de lemn si, daca nu-i sare tandara pe vreun subiect, se va duce tintit la resedinta. Adica, nimic spectaculos. Numai ca...

... La Lisabona va da nas in nas cu oficialii Uniuni Europene in calitate de parat. Prietenul de peste Prut a dat si el deunazi o raita pe la Bruxelles avand o tinta precisa: reclamarea Romaniei pentru "agresiunea permanenta fata de tara sa". Voronin merge hotarat pe calea lui de a rupe cat mai multe punti de legatura intre Chisinau si Bucuresti. Seful statului roman este fara replica si politica externa aflata in ograda Cotrocenilor inghite palma dupa palma, aratandu-se anesteziata. Voronin simte slabiciunea noastra si o speculeaza la greu. El vrea sa arunce relatia Romania-Basarabia intr-un contencios care sa fie gestionat de UE. O tehnica parsiva de decredibilizare a Romaniei la care dl Basescu Traian nu are un plan de raspuns.

In nici un moment istoric politica externa romaneasca nu a fost mai lipsita de continut si de claritate. Obiectivele noastre strategice au sarit prea mult in Est, ajungand sa fim vocea altora in conflictele inghetate din Caucaz sau de si mai de departe. Devenind experti in probleme in care n-avem nici in clin, nici in maneca, artizanii de la MAE si de la Cotroceni au voci tremurande si cuvinte baiguite in chestiuni la care ne arde camasa. Pe langa relatia de razboi rece cu regimul Voronin adaugam dosarul litigiilor cu Ucraina si lipsa de curaj in sprijinirea Serbiei in chestiunea vitala Kosovo.

Citeste si:

Dl Basescu Traian, pentru ca le-a rezolvat pe toate, se va duce in curand in vacanta de iarna la fosta cabana de vanatoare a lui Ceausescu din Covasna. Acolo a reusit asta-vara sa-i "dezbine" pe unguri, trimitand in Parlamentul European si pe Tökes si UDMR-ul.

Departe, departe de Romania mergeti, domnule Basescu Traian! Chiar impotriva intereselor ei. Pana la urma, dumneavoastra cu cine tineti?