Presedintele Traian Basescu le-a multumit ieri judecatorilor Curtii Constitutionale pentru ca l-au ajutat in lupta sa impotriva membrilor Guvernului sau ai Parlamentului care "initiaza si adopta legi din interese de moment".
"Chiar daca nu intot
Presedintele Traian Basescu le-a multumit ieri judecatorilor Curtii Constitutionale pentru ca l-au ajutat in lupta sa impotriva membrilor Guvernului sau ai Parlamentului care "initiaza si adopta legi din interese de moment".
"Chiar daca nu intotdeauna au fost de acord cu punctele mele de vedere, (membrii CCR, n.r.) au fost de un real ajutor pentru a pune bariera acelora care, din postura de membri ai Guvernului sau ai Parlamentului, initiaza si adopta acte normative pentru a servi intereselor de moment, fara a tine cont de legea fundamentala a statului si de interesul public", a spus Basescu. Declaratia a fost facuta ieri dimineata, la Conferinta internationala organizata cu prilejul aniversarii a 15 ani de activitate a Curtii Constitutionale din Romania. Basescu nu a precizat la care membri ai Guvernului sau ai Parlamentului se refera si nici legile pe care le are in vedere in afirmatia sa. Sunt insa binecunoscute afirmatiile de genul "unii parlamentari fac legi pentru infractori","grupari de interese" sau "guvern corupt".
In discursul de ieri, seful statului a spus in context ca "CCR reprezinta garantia ca institutiile statului nu isi depasesc competentele". Afirmatia aminteste de decizia Curtii legata de suspendarea din functie a sefului statului. La momentul respectiv, membrii CCR au stabilit ca nu au suficiente dovezi care sa arate ca Traian Basescu a incalcat Constitutia.
De altfel, anul acesta CCR a fost chemata in repetate randuri sa arbitreze conflictul dintre parlamentari si seful statului, ca si pe cel dintre Executiv si Presedintie. De cele mai multe ori, cel care a avut castig de cauza a fost presedintele. In luna octombrie, de exemplu, Guvernul emite o ordonanta de urgenta prin care desfiinteaza Comisia speciala de la Cotroceni care aviza cererea de anchetare a ministrilor. In urma sesizarii primite de la Cotroceni, CCR a analizat situatia si a decis ca ordonanta este neconstitutionala.
De asemenea, la inceputul lunii noiembrie, Curtea a respins ca neintemeiata sesizarea PRM referitoare la decretul prezidential privind organizarea pe 25 noiembrie a referendumul pentru votul uninominal majoritar, cerut de seful statului.
Iar saptamana viitoare, pe 12 decembrie, CCR va analiza contestatia depusa de Basescu, privind legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Principala nemultumire face referire la articolul 29 din legea amintita, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national.
In conditiile in care anul acesta au avut loc doua consultari populare si primele alegeri pentru Parlamentul European, CCR a fost solicitata in repetate randuri sa se pronunte asupra legii referendumului, modificata de mai multe ori in Parlament. Dar si asupra amanarii alegerile europene de la data fixata initial in mai, la 25 noiembrie.Curtea Constitutionala este unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, independenta fata de orice alta autoritate publica. In realizarea functiei sale de "garant al suprematiei Constitutiei", Curtea se pronunta, printre altele, asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora; solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui CSMI; da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a sefului statului; vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.
Potrivit legii, competenta CCR nu poate fi contestata de nicio autoritate publica, Curtea fiind singura in drept sa hotarasca asupra acesteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.