Se apropie sfarsitul anului, iar economia Romaniei arata mai prost acum decat inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Inflatia a depasit cu mult tinta stabilita la inceputul anului, deficitul de cont curent se largeste de la o luna la alta, ritmul
Se apropie sfarsitul anului, iar economia Romaniei arata mai prost acum decat inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Inflatia a depasit cu mult tinta stabilita la inceputul anului, deficitul de cont curent se largeste de la o luna la alta, ritmul de crestere al economiei a incetinit, iar contextul international nu mai este favorabil economiilor emergente.
2008 va fi un an foarte greu pentru cei care gestioneaza economia. Banca Nationala si Guvernul vor trebui sa se lupte atat cu inflatia, cat si cu deficitul de cont curent. BNR are ca prioritate tintirea inflatiei, iar majoritatea analistilor considera inevitabila o noua majorare a dobanzii-cheie la inceputul anului viitor, indiferent de contextul economic. Intrebarea este cu cat se va majora dobanda de politica monetara. In octombrie, BNR a apelat la o majorare de 0,5 puncte procentuale. Iar bancherii au avertizat ca decizia Bancii Centrale se va reflecta in costul creditelor, care va creste cu pana la 2%. Asta inseamna ca multi dintre cei care si-au luat credite in timpul verii se vor trezi peste noapte cu rate mult mai mari. La un credit de consum, luat pe o perioada de 1-2 ani, nu se va simti foarte rau la buzunar, insa cand vine vorba de un credit ipotecar de cateva zeci de mii de euro, luat pe 20-30 de ani, lucrurile stau altfel. Iar pentru cei care si-au facut un plan financiar bizuindu-se pe cresteri salariale similare cu cele de pana acum, viata nu va fi roz. Este putin probabil ca nivelul salariilor sa creasca la un ritm similar cu cel din 2007. Şi chiar daca vor creste, puterea de cumparare se va diminua din cauza inflatiei. Analistii estimeaza ca Banca Nationala va majora dobanda-cheie cu un punct procentual in prima jumatate a anului viitor. Daca proportiile se vor pastra, o astfel de miscare ar scumpi creditele cu inca 4%. Adica rate mai scumpe cu 6% incepand de anul viitor. La o astfel de scumpire, multi dintre cei care s-au imprumutat pe termen lung nu vor mai putea sa isi achite ratele. Şi astfel sistemul bancar ar putea intra intr-o criza de lichiditate si de profitabilitate, deoarece apartamentele si terenurile puse drept gaj nu se pot valorifica instant. In plus, cresterea dobanzilor are ca efect secundar aprecierea leului, ceea ce va duce la largirea deficitului de cont curent.
Pentru a evita o astfel de situatie, Banca Centrala trebuie sa primeasca sprijin din partea Guvernului. Mai mult ajutor din partea politicilor fiscale si bugetare i-ar permite Bancii Nationale o politica monetara mai relaxata. Ministrul Finantelor ii promitea guvernatorului in urma cu cateva saptamani ca deficitul bugetar nu va depasi 1,5% din PIB anul acesta. Insa deficitul bugetar a ajuns la sfarsit de noiembrie la 1% din PIB. In conditiile in care la sfarsitul lui octombrie Romania avea un excedent bugetar de 0,12%! Adica Guvernul a cheltuit 1,1% din PIB in luna noiembrie!! Şi urmeaza decembrie, luna cu cele mai mari cheltuieli bugetare din punct de vedere istoric! Atat datele statistice, cat si declaratiile reprezentantilor Guvernului lasa de inteles ca BNR a ramas singura atat in lupta cu inflatia, cat si in razboiul cu deficitul de cont curent. Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, explica presei saptamana aceasta cum nu il ingrijoreaza niciun indicator macroeconomic si ca inflatia va intra din nou in tintele Bancii Nationale incepand cu 2009. Premierul a explicat jurnalistilor ca, in opinia sa, majorarea salariilor a fost totdeauna corelata cu cresterea productivitatii si ca politica veniturilor nu a creat presiuni inflationiste. Datele oficiale il contrazic. Salariul mediu a crescut cu 25% in ultimele 12 luni, in timp ce productivitatea a inregistrat un plus de putin peste 10%. Guvernul pare sa fi uitat deja de mixul de politici macroeconomice si de promisiunea facuta BNR. Iar in 2008, an electoral, probabil ca va suferi de amnezie cand va fi intrebat despre acest lucru. Nici ultimele permutari de pe scena politica nu aduc vesti bune. Fuziunea PD - PLD ameninta PNL, care oricum nu sta bine in sondaje. Astfel, este foarte probabil ca 2008 sa fie un an de cheltuieli sociale si cresteri salariale, in speranta ca electoratul va fi pacalit pe termen scurt.
Un astfel de scenariu ar putea declansa o serie de reactii in lant. In primul rand, Banca Nationala nu dispune decat de parghii monetare. Daca va tinti inflatia, fara aportul guvernului, dobanzile de politica monetara ar putea ajunge si la 10%. Intr-o astfel de situatie, deficitul de cont curent ar exploda si ar trage in jos cresterea economica. Fara crestere economica si reforme structurale, investitorii straini se vor feri de Romania. Astfel, investitiile straine nu vor mai acoperi deficitul de cont curent. In alte cuvinte, economia NU a duduit in 2007 si dupa cum arata lucrurile se pare ca nu va dudui nici anul viitor.
In incheiere, un semnal de alarma. Agentiile de rating se uita cu mare atentie la evolutia economiei romanesti. Acestea au tras semnale de alarma de cateva ori in timpul anului prin modificarea perspectivelor Romaniei. Fitch acorda Romaniei un rating de BBB, S&P de BBB- si Moodys de Baa3. Daca evolutia economiei va continua pe traseul actual, o scadere a ratingurilor va fi inevitabila, iar Romania va ajunge in zona de "non-investment grade". Iar atunci va trebui sa ne uitam la televizor ca sa ne reamintim cum arata marile investitii straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.