La inceputul acestei saptamini a avut loc un schimb de replici foarte interesant intre presedinte si liderul PSD.Dupa ce a pomenit pe unii care nu participa la Pactul pentru educatie, dar zgirie cu unghiutele la poarta Cotrocenilor cind se aude zvon de guvern nou prin oras, dl Basescu a lamurit la cine se referea. „Replica mea s-a adresat, in primul rind, vesnicului prim-ministru Geoana, pentru ca el se vedea prim-ministru inainte de alegerile din 2004, el se vede prim-ministru continuu", a spus presedintele. Perfect adevarat. Nu cu multa vreme in urma, pe cind participa cu osirdie la ridicarea statuii dlui Adrian Nastase, dl Geoana, falos ministru de Externe in cabinetul faraonului, umpluse holurile bruxelleze de „zvonul cert" ca va fi prim-ministru. Oameni mai mult sau mai putin importanti in structurile europene, lipsiti evident de minima experienta de viata care te invata sa nu dai doua cepe degerate pe ce spune unul ca dl Geoana, il si felicitau deja. De atunci, dl Geoana a ramas incremenit in acest vis. Acum, liderul pesedist a replicat presedintelui: „Domnul Basescu nu a invatat nimic din cea mai importanta lectie a acestui referendum, si anume ca in democratie poporul isi alege conducatorii. Vremea in care un singur om decidea tot ce misca in tara a apus de mult. Nu pot sa-i spun domnului Basescu decit ca ne vedem la alegeri in 2008 si in 2009. Va veni si vremea schimbarii, iar poporul va decide cine sint conducatorii".

Dl Geoana spune, de fapt, doua lucruri. Primul, ca referendumul anunta schimbarea presedintelui. Aici ar fi de remarcat, mai intii, ca referendumul este un esec si pentru liderul pesedistilor „reformatori", de vreme ce domnia sa a recomandat poporului pesedist sa iasa la vot si sa voteze „Da". Daca putinii votanti atrasi de referendum l-au urmat pe dl Basescu, te intrebi cine l-a urmat pe dl Geoana? Asadar, judecata poporului, asa cum poate fi ea priceputa din rezultatele referendumului, nu ar trebui sa ii dea sperante dlui Geoana. Dar, cum liderul pesedist culege sperante de peste tot (in dimineata zilei de 19 mai 2007 spera ca lupta la referendumul de demitere e strinsa de tot si ca sansele pentru demiterea presedintelui sint de 50%), domnia sa citeste cu incredere in viitorul sau politic esecul acestui referendum. Apoi mai e de spus ca referendumul acesta nu spune mai nimic despre dl Basescu. Aud de la 25 noiembrie incoace pe criticii presedintelui cum ii cinta prohodul politic. Adevarul este ca dl Basescu are, inca, o imensa popularitate in electorat. Adevarul este ca, in cazul alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei, vor iesi la vot cu mult mai multi. Si, chiar daca ies la fel de putini, din cite am vazut vreo 80% au raspuns pozitiv propunerii prezidentiale. Acest fel de a numara absentii ca fiind opozanti ai dlui Basescu va duce, iarasi, la sperante pulverizate.

In al doilea rind, dl Geoana vrea sa spuna ca nimeni nu e vesnic la putere. Aici sint total de acord cu domnia sa. Asta e si singura lui sansa de a ajunge premier.

Dl Basescu a spus limpede ca nu-l va numi niciodata pe dl Geoana prim-ministru. E cert, la un moment dat - fie din 2009, fie din 2014 -, dl Basescu nu va mai fi presedinte al Romaniei. De atunci s-ar putea ca dl Geoana sa aiba sanse sa devina premier. Dar pentru asta trebuie sa ramina sef la PSD pina in 2009 sau, mai mult, pina in 2014. Pina atunci, visul roz al dlui Geoana se va intilni mereu cu barda dlui Basescu.