Moscova a transformat noiembrie intr-o luna de rau augur. Pe 24 noiembrie 2007, Garry Kasparov, fost campion mondial de sah, candidat la alegerile prezidentiale ale Rusiei din 2008, a fost arestat la Moscova pentru ca a participat la o demonstratie i
Moscova a transformat noiembrie intr-o luna de rau augur. Pe 24 noiembrie 2007, Garry Kasparov, fost campion mondial de sah, candidat la alegerile prezidentiale ale Rusiei din 2008, a fost arestat la Moscova pentru ca a participat la o demonstratie impotriva presedintelui Putin. Pe 23 noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un disident KGB/FSB care locuia la Londra, a devenit prima victima a terorismului nuclear rusesc. Litvinenko a fost ucis cu poloniu 210, o substanta extrem de rara, produsa doar de cateva state, ale carei urme i-au condus de investigatorii britanici la Moscova. Arestarea lui Kasparov si asasinarea lui Litvineko sunt de neconceput in tari democratice. Din pacate, Rusia de azi pare din ce in ce mai mult o continuare a totalitarismului instalat in noiembrie 1917.
Lovitura de stat bolsevica din noiembrie 1917 a deschis cataclismica era a mega-asasinatelor politice, in care guvernul Uniunii Sovietice a ucis 63 de milioane de oameni. Peste 39 milioane din aceste asasinate au avut loc in gulaguri si alte lagare de munca. Exportul de revolutie comunista in China a generat alte 35 de milioane de asasinate. In prezent luptam impotriva teroristilor care ucid mii de oameni. Este oare un stat care ucide zeci de milioane mai putin criminal decat unul care sponsorizeaza terorismul islamist? Alexandr Litvinenko ar fi putut raspunde la aceasta intrebare. Daca ar fi fost in viata.
Era Stalin
De-a lungul anilor, Uniunea Sovietica a fost definita, in mod eronat, ca fiind o dictatura ce si-a bazat deciziile si legitimitatea pe ideologia marxista si Partidul Comunist. Cu alte cuvinte, comunismul sovietic a fost gresit considerat ca o forma de guvernare care, desi dictatoriala, a condus tara cu ajutorul unui partid politic si si-a bazat deciziile pe o ideologie politica. Dupa sapte ani de la revolutia din 1917, a venit la putere Stalin, care s-a format politic in Transcaucazia, si era complet strain de social-democratia europeana. Pentru el structura normala a tarii era aristocratia statulului politist al Rusiei tariste. Ca atare, Stalin si-a bazat domnia pe politia politica a lui Lenin, nu pe partidul sau.
Stalin a inceput prin a promova CEKA la rang de Directie Politica de Stat (GPU), o revelatoare schimbare de nume, si a initiat o sangeroasa era a inscenarilor judiciare menite sa-i consolideze pozitia pe tronul Rusiei. El a institutionalizat natura terorista a Uniunii Sovietice - care nu a fost inca eliminata.
In 1934, Stalin a asmutit politia sa politica impotriva celei mai importante creatii a vietii revolutionare a lui Lenin: Partidul Bolsevic. Intre sapte si noua milioane de membri de partid au pierit in masacrul ce a urmat. Din cei sapte membri ai Biroului Politic al lui Lenin care au condus asa-zisa Revolutie din noiembrie, doar Stalin a ramas in viata la sfarsitul macelului.
Cu partidul in buzunar, Stalin a decis sa preia si controlul absolut al Armatei. In iunie 1937, NKVD-ul l-a executat pe seful Statului Major al Armatei Rosii, maresalul Mihail Thacevski, erou al razboiului civil. Apoi NKVD-ul lui Stalin a lichidat 70 din cei 80 de membri ai Consiliului Militar Suprem si a executat aproximativ 35.000 de alti ofiteri ai Armatei Rosii. Apoi Stalin s-a proclamat comandant suprem.
In 1939 marxista Uniune Sovietica a involuat intr-o secreta "samoderzhaviye", traditionala forma de autocratie ruseasca in care, in spatele unei fatade de marxism, politia politica a noului tar a avut precedenta fata de ideologia marxista si Partidul Comunist.
Aceasta forma de conducere a tarii s-a perpetuat, intr-o forma sau alta, de-a lungul Uniunii Sovietice si in Rusia de azi.
Eltin si "democratia controlabila"
In 1991, Partidul Comunist Sovietic a fost abolit oficial. Boris Eltin, primul presedinte al tarii desemnat prin alegeri libere, a mostenit un produs intern brut mai mic decat cel al Portugaliei - pe atunci cel mai sarac stat din Europa Occidentala - si nu a avut curajul sa mute Rusia pe calea democratiei. Dimpotriva. Eltin a continuat sa guverneze tara in stil sovietic/tarist, cu ajutorul politiei politice. El a schimbat numele KGB-ului si a pretins ca acesta a devenit o institutie noua, democratica. Tot asa au facut predecesorii sai de la carma Kremlinului atunci cand politiile lor politice au fost compromise in ochii populatiei - OHRANA tarista a devenit CEKA, apoi GPU, OGPU, NKVD, NKGB, MGB, MVD si, in sfarsit, KGB. In august 1998, Eltin l-a numit pe spionul sau sef, fostul general KGB Evgheni Primakov, in functia de premier si l-a insarcinat sa transforme tara intr-o "democratie controlabila", ale carei institutii sa devina "loiale, supuse si indatorate celor care le-au ales". Curand, Eltin a realizat insa ca Primakov, care devenise oligarh, intentiona sa candideze el insusi la functia suprema si l-a inlocuit cu fostul general KGB, Serghei Stepasin, directorul FSB.
Succesorul Putin
In august 1999, Eltin l-a demis pe Stepasin si a numit un nou premier: Vladimir Putin, care avea un stagiu de 25 de ani in KGB, vorbea doua limbi straine si avea experienta mult mai diversa. Intr-un articol de 14 pagini, Putin a definit viitorul politic al Rusiei: "Statul trebuie sa fie acolo unde este necesar; libertatea trebuie sa fie acolo unde este ceruta".
La 31 decembrie 1999, Eltin a uimit Rusia si restul lumii anuntandu-si demisia. "Inteleg ca trebuie sa fac asta si ca Rusia trebuie sa intre in noul mileniu cu politicieni noi", a explicat el. Apoi Eltin a semnat un decret prin care l-a numit pe Putin presedinte al Rusiei. La randul sau, Putin a semnat un alt decret prin care l-a gratiat pe Eltin pentru "orice crime si abuzuri" si i-a acordat "imunitate totala" pentru orice act comis inainte sau in perioada mandatului sau de presedinte. Putin i-a acordat, de asemenea, o pensie generoasa si o vila (dacha) de stat pentru restul vietii. In viziunea mea, aceasta are aparenta unui puci KGB-ist.
La 20 decembrie 2000, numerosi fosti KGB-isti de varf s-au adunat la Lublianka pentru a comemora 83 de ani de la infiintarea criminalei CEKA. Generalul Vladimir Semiciastnii, fost sef al KGB si autor a mii de asasinate politice interne si externe, s-a numarat printre organizatori. "Cei ce au crezut ca pot distruge KGB-ul, ca-l pot lasa fara dinti, s-au inselat," a spus el la conferinta de presa.
Ar fi fost ilar, daca nu ar fi fost atat de sinistru.
Arestarea lui Kasparov, opozantul lui Putin 87 de orase secrete ale KGB
In 2003, aproximativ 6000 de fosti ofiteri KGB faceau parte din guvernul federal si autoritatile locale ale Rusiei, iar 70% dintre personalitatile politice de varf de azi au avut legaturi cu organele KGB. Pe 12 februarie 2004, presedintele Putin a declarat ca dizolvarea Uniunii Sovietice a fost o "enorma tragedie nationala", si in iunie 2007 a anuntat inceputul unui nou Razboi Rece impotriva Occidentului. Cateva saptamani mai tarziu, Putin a anuntat ca Rusia detine o noua generatie de rachete cu raza lunga comparabile cu cele ale Statelor Unite.
Noua arma a lui Putin, daca exista, trebuie sa fi fost creata intr-unul dintre orasele super-secrete ale KGB-ului cu care am devenit familiar in cealalta viata a mea, cand coordonam spionajul tehnologic al Romaniei. In mai 1992, ministrul rus al industriei nucleare, Viktor Mihailov, a dezvaluit ca aceste orase ale KGB continuau sa nu apara pe nici o harta ruseasca, si nu sunt nici acum luate in calcul pentru forta de munca a Rusiei. Potrivit lui Mihailov, orasul Celiabinsk figureaza pe harta Rusiei, dar Celiabinsk-40, un oras KGB cu 40.000 de locuitori aflat in muntii Urali, unde sunt depozitate 27 tone de plutoniu pentru arme nucleare, continua sa ramana secret. Nici cele mai noi harti militare rusesti nu contin Celiabinsk-65, Celiabinsk-70, Celiabinsk-95, Celiabinsk-115, aflate in Urali. Informatii recente atesta ca doar industria nucleara militara a fostei Uniuni Sovietice a avut 87 de "orase" KGB super secrete, unele ocupand insule intregi, cum sunt laboratoarele militare de pe insulele Vozrojdenie si Komsomolsk din Marea Aral.
Asasinarea dusmanilor Kremlinului
Versiunea contemporana a KGB-ului din Rusia de azi continua, de asemenea, sa gestioneze cele 6000 de rachete nucleare - sarcina primita la 29 august 1949, cand seful politiei politice sovietice, Lavrenti Beria i-a raportat lui Stalin ca prima bomba nucleara sovietica, construita integral pe baza tehnologiilor furate din SUA, a trecut cu succes testul. Aceasta imensa putere nucleara face ca noul KGB/FSB sa fie cea mai periculoasa organizatie din lumea de azi.
In timpul programului NBC Dateline din 25 februarie 2007 despre oribila asasinare a lui Alexander Litvinenko, expertul american in informatii Paul Joyal a lansat un avertisment catre toti cei care indraznesc sa vorbeasca impotriva Kremlinului: "Daca o faci, indiferent cine esti, unde te afli, te va gasi si iti va inchide gura in cel mai oribil mod posibil". Patru zile mai tarziu, Joyal a fost impuscat in fata casei sale de langa Washington DC de doi atacatori neidentificati si a avut nevoie de 20 de zile in respirator artificial si cinci operatii pentru a supravietui. A doua zi, a fost anihilat un alt critic al Kremlinului: Ivan Safronov, expert militar al revistei Kommersant, care a "cazut" de la etajul al cincilea imbracat in palton, cu palaria pe cap, si cu o sacosa cu portocale in mana. Safronov lucra la un articol exploziv despre vanzarea secreta de catre Moscova a unor avioane de vanatoare SU-30 si a unor rachete S-300V catre Siria, via Belarus, un subterfugiu menit sa evite implicarea Kremlinului in vanzari de armament strategic unor state teroriste. Safronov este al 21-lea jurnalist ce critica Kremlinul, care a fost ucis de cand Vladimir Putin a devenit presedintele Rusiei.
Nu exista precedent istoric ca o tara sa fie guvernata de ofiteri, activi sau in rezerva, ai unei politii politice care a ucis milioane de oameni in trecut si care considera si azi crima o practica acceptabila, chiar obligatorie.
Politia politica a Rusiei, care a supravietuit comunismului, este o tumoare maligna pe corpul lumii contemporane. Ca orice cancer, actioneaza in tacere - il poti simti doar dupa ce s-a imprastiat in intreg corpul, si atunci este, de regula, prea tarziu. Aveam 25 de ani cand medicii i-au recomandat mamei sa extirpeze o tumoare maligna abia descoperita. "De ce sa ne grabim, daca nu ma doare?" m-a intrebat mama de fiecare data cand incercam sa o duc la spital. Un an mai tarziu am ingenuncheat la mormantul ei. Aceasta a fost una din cele mai importante lectii din viata mea: daca ai o tumoare canceroasa, scapa de ea cat mai repede posibil.
Noi nu putem schimba traditia de 400 de ani a Rusiei, de stat politienesc. Doar rusii pot. Pentru ca aceasta sa se intample, trebuie sa-i motivam.
Generalul locotenent Ion Mihai Pacepa este cel mai inalt oficial din blocul sovietic care a primit azil politic in Occident. In 1989, Ceausescu si sotia sa au fost executati dupa un proces ale carui acuzatii au provenit, aproape integral, din cartea lui Pacepa "Orizonturi Rosii". Noua sa carte "Programat sa ucida: Lee Harvey Oswald, KGB-ul Sovietic si asasinarea lui Kennedy", a fost lansata acum cateva zile, simultan, in SUA si Romania.
(n.r. - intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.